Top
Téged nem zavar ez a szag? – Szépségportál
fade
734
post-template-default,single,single-post,postid-734,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Téged nem zavar ez a szag?

Téged nem zavar ez a szag?

Körmösként sokszor kérdeznek minket a szagok veszélyességéről – azonban nem ez az ami miatt aggódnod kellene. Ismerd meg a levegő tisztaság tényeit és utána tégy lépéseket saját magad és vendégeid védelme érdekében!
 
 
Amikor gázszagot érzel a lakásban, nem egy légtisztítót szeretnél, hogy megszabadulj a gázszagtól, hanem a gáztól szeretnél megszabadulni. Néha azonban a körmösök túlzásba tudják vinni az elővigyázatosságot, és megszállottként próbálják kiűzni az anyagok illatát a szalonból. Nem ez a probléma megfelelő kezelése. Szellőztetned kell a pára- és porképződés alatt, s ezzel egyben a megfelelő levegőről is gondoskodsz. Akkor is nagy figyelmet kell fordítanod a szellőztetésre, ha a szalonod nagyon is megfelel az ÁNTSZ előírásainak.
Na de milyen is a legjobb szellőzés? “Közömbösítő, tisztító, oxigénnel dúsító” – ilyen és sok ehhez hasonló kifejezést hallhatunk, amikor a szalon levegőjének a tisztításáról van szó. Ugyanakkor általános vélemény az is, hogy nagyon káros, ha tíz órán keresztül folyamatosan port lélegzünk be. De ne dőlj be a rosszakaróknak! Nem olyan nehéz a szalon biztonságán tökéletesíteni! Gondolj úgy saját magad és vendégeid biztonságának az  elérésére, mint egy három lépcsős feljáróra. Először az építménnyel, azután a szalonoddal, végül a lélegzési területeddel kell törődnöd.

Az épület

Először is: mindegy, hogy plázában vagy otthon dolgozol, minden létesítménynek van szellőzőrendszere. A szellőzőrendszer felelős a fűtésért, a szellőzésért, adott esetben a légkondicionálásért is. A szellőzőrendszer biztosít friss levegőt a szalonban, és továbbítja azt helyiségről helyiségre. A szellőzőrendszer karbantartásáért egy specialistának kell felelnie. Neki kell kicserélnie a filtert és tisztítania a csöveket, mindezt évente. Egy jól működő szellőzőrendszer segít eltávolítani a port, megakadályozza a penész és a rozsda kialakulását. Egyben nagyban hozzájárul a viszonylag friss levegő folyamatos biztosításához is.

A szalon

Akkor van baj, ha reggel, a munkahelyedre beérkezvén kellemetlen szagokat érzel. Bármilyen gáz vagy gőz alig több mint 10 perc alatt elszivárog, így nem lenne szabad a műköröm anyagok illatát érezni reggel, amikor megérkezel a szalonba.
Ez a megállapítás bizonyára sokakat sokkol, hiszen valószínűleg évek óta értik a liquid szagot a szalonban. Valószínűleg egyszer-másszor még az is az eszetekbe jutott, hogy ez nemjelent jót, és arra is gondoltatok, hogy a felelősöknek be kellene állítaniuk a szellőzőrendszert. Ám sokan esünk abba a hibába, hogy elhisszük: ránk valaki más vigyáz. Az igazság azonban az, hogy nekünk kell mindent megtenni a saját egészségünkért. Azt gondoljuk, hogy az előírások és a szabályok védenek minket a munkahelyünkön, azonban ezek többsége elavult és értelmét vesztette.
S hogy mit tegyünk?
Elsőként tüntesd el a takaríthatatlan textileket! A bársonyfüggöny vagy művirág  teljesen feleslegesek, nehéz takarítani őket, szívják magukba a port és el is tárolják azt. 
Következő lépésként ruházz be egy légtisztító gépbe. Tényleg ez a legjobb módja annak, hogy a zárt helyiségben lévő port és penészt megelőzd és megszüntesd.  Olyan levegőtisztítót válassz, amely nem kívülre vezeti el a szennyeződéseket, hiszen ezzel az összes meleget is kivezeti. Olyat vegyél, amely kezel a beszívott port. Ha teheted, olyat válassz, amit nem otthoni használatra terveztek, hanem képes az ipari szennyeződések eltávolítására is. Az otthoni légtisztítók enyhítik a szagokat, és emiatt azok nem feltűnően érezhetőek, de ezzel közel sem oldották meg a kémiai eredetű illatok problémáját.
Egy komplett légtisztító nemcsak keveri a levegőt, de ki is szippantja a levegőből a káros anyagokat, és szivacsként begyűjti és el is raktározza azokat. Éppen ezért kell a szűrőt rendszeresen cserélni. Amikor levegőtisztítót veszel nyugodtan kérdezd meg az eladókat, hogy megfelelő-e az adott gép műkörmös szalonba. Így nem csak tisztíthatod a levegőt de meg is előzheted a szennyeződések lerakódását.

A saját légzési területed

A legkönnyebb és legkézenfekvőbb módja a levegő tisztításának, illetve a káros anyag elszaporodásának a megelőzésében, ha minden asztalt elszívórendszerrel védesz. Ez a műkörmös saját légzési területét védi, körülbelül 60 centiméteres körzetben.  Minden lélegzetvételünk innen jön, ezért szeretnénk ha minél tisztább lenne ez a zóna.
További előnye is van annak, ha a keletkezése után azonnal eltávolítjuk a légzési területünkről a porokat és az irritáló kémiai anyagokat. Az nevezetesen, hogy már eleve kevesebb rakódik le távolabbi környezetünkben, az egész légterünkben.
Az elszívó rendszer és egy levegőtisztító rendszer együttesen minimalizálja a levegőbe jutó anyagok mennyiségét. Ebből körmösként kétféleképpen profitálhatsz. Először is tisztább levegőt lélegzel be, ami egészségesebb tüdőt és kevesebb fejfájást garantál, egyben megelőzi a szemszárazság kialakulását is. Másodszor pedig nem kell aggódnod a szalonod tisztaságáért.