Top
Véraláfutás – Szépségportál
fade
738
post-template-default,single,single-post,postid-738,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Véraláfutás

Véraláfutás

más néven hematoma többnyire a köröm sérülésekor következik be. Általában kétféleképpen történhet: vagy vérrel járó sérülés esetén vagy nagy ütközés miatt.

A véraláfutás a köröm alatt összegyűlt vér. A bőr vagy köröm egy sérülés hatására elkezdett vérezni. A vér beszivárog (befut) a köröm alá és kisebb-nagyobb fájdalmakat okozhat. Néha a hideg vizes áztatás segíthet a fájdalom enyhítésében. Ha azonban a kín elviselhetetlen mértékben növekszik, célszerű egy rést vágni a körömre, hogy távozhasson a felgyülemlett vér. Azonban minden esetben azonnal tehermentesíteni kell a sérült felületet.

Vérrel járó sérülés keletkezhet például, ha ráütsz vagy ráejted a kalapácsot az ujjadra, rácsapod az ajtót. Nagy nyomás pedig akár mindennapi tevékenységek során is létrejöhet, például futásnál, tenisznél vagy focizás közben. Általában az ismétlődő nyomás és a nem megfelelő körülmények (túl kicsi cipő) egyszerre okozzák a bajt.

Legjobb esetben csak egy kis seb keletkezik a köröm alatt, így eltekintve a fájdalomtól és húzódástól komoly baj nem történik. Egy apróbb seb láthatóvá válik a köröm alatt, de nem okozza a köröm leválását. Ha a fájdalom a lábkörömnél a napi sportolás közben jelentkezik, akkor érdemes pár napra felfüggeszteni az intenzív mozgást, a szabadidő alatt pedig vegyünk egy nagyobb sportcipőt.

Azonban legtöbbször a véraláfutás több, mint egy apró plezúr.  Ahogy a vér a köröm alá áramlik, a bőr felmelegszik és húzódó fájdalom alakul ki. Gyakran a körmöt ki kell lyukasztani, ahhoz, hogy a vért kivezessék a köröm alól. Az alap procedúra nem olyan bonyolult. A körmöt jeges vízbe áztatjuk, amint megszáradt higiénikusnak tekinthető. Egy felforrósított tűvel óvatosan lyukat kell ütni a körömbe. Ekkor nem lehet megrepeszteni a körmöt és jó, ha nem érne a tű a már amúgy is sérült bőrfelülethez.

Az egész beavatkozás során baktériumok kerülhetnek a köröm alá, ezért nagyon fontos, hogy a körmöt és az eszközöket szárazon és tisztán tartsuk. Ahogy az új köröm kinő, a sérült köröm eltűnik.

Bár a fenti műtétet könnyen el lehet végezni otthon is, sok ember ragaszkodik az orvosi kezeléshez. Így biztosabban ki lehet zárni a fertőződés veszélyét és antibiotikumot is lehet igényelni.

Mit tehet egy körmös?

A sérült köröm nem éppen a legszebb látvány és a műkörmösök talán mindent elkövetnének, hogy feldíszítsék. Csak óvatosan! Ha a köröm tapintásakor forróságot érzel, vagy a vendég fájdalomra panaszkodik, inkább küldd orvoshoz.

Amikor a vendég már úgy érkezik hozzád, hogy a véraláfutás nem fáj, az első dolog, hogy megrövidíted a körmöt és minden anyagtól megtisztítod. Akkor se tegyünk rá semmit, ha már nő le a sérült köröm, mert az aláfutás miatt eltávolodott a bőrtől. Bármilyen anyag felvitele fertőzést okozhat a körömágyban vagy akár az egész körmön, hiszen a lyukasztott részen át bármi a bőrbe juthat. Szóval az első opció szerint levágod a körmöt, megtisztítod és várod, hogy lenőjön.

Sok vendég meg fogja kérdezni, hogy a köröm lenövésével a megalvadt vért eltávolíthatja-e. Attól függően, hogy a sérülés mikor történt, ez egy járható út a körmösnek. Ha a terület nem puha, el lehet távolítani minden nem kapcsolódó hámréteget, aztán pedig a körömágyat meg lehet tisztítani. Ez akkor valószínű, ha nem válik le az egész köröm, csak vannak szabad, levált szélek. Mivel nem vihetsz fel semmilyen anyagot, célszerű elmagyarázni a vendégnek, hogyan fog kinézni a körme, miután a sérült részeket eltávolítottad.

Vannak olyan esetek, mikor a sérülés az egész rendszerben hibát ejt és az új köröm hullámosan vagy repedésekkel nő vissza. Egyéb esetekben hiba nélkül lesz olyan a köröm, mint amilyen előtte volt. Ez akár 18 hónapot is igénybe vehet. Ahogy a körömágy bőre meggyógyul és az új köröm már eléri a levált részek helyét, lehet a körömre lakkot tenni.

Óvakodj attól, hogy Te legyél az első, akitől a vendég véleményt kap a véraláfutásáról. Lehet, hogy csak felmérgesíted, de az is lehet, hogy Neked kell átlyukasztanod a körmét. Ezt semmilyen körülmények közt se csináld a szalonban. Először is, mert sok fertőzés bejuthat, másrészt mert a vendég Téged fog felelőssé tenni mindenért. Ehelyett inkább küldd orvoshoz, vagy magyarázd el Neki, hogyan csinálja maga otthon.