Top
A misztikus november – Szépségportál
fade
810
post-template-default,single,single-post,postid-810,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

A misztikus november

A misztikus november

Az ősi magyarok csak Enyészet havaként emlegették. Novemberről elsőként Mindenszentek napja és a nyugati kultúrákban divattá vált Halloween jut az eszünkbe. Vajon közös gyökérről fakad-e a két ünnep?

 

A Gergely naptárban az utolsó előtti, 11. hónap, latin nevén Novem, aminek a jelentése: 9. Nyolcnapos októberi uralkodásából lép át 21 napra a Skorpió csillagjegy, majd az utolsó 9 napot a Nyilasra hagyja. Mind a november, mind a Skorpió személyiségek kiemelkednek társaik közül. Mintha valamilyen misztikus módon a hónap és uralkodó csillagjegye összefonódott volna.

 

Skorpió csillagjegy

scorpion-154957_1280 Szélsőséges, ellentmondásos, szenvedélyes, energikus, már-már túlságosan is. Karizmatikus személyiségével biztosan kitűnik egy társaságból, később pont e tulajdonságai nehezítik meg a kapcsolatait, életét. A Skorpiókat képtelenség megváltoztatni, mindössze elfogadni lehet és szeretni jó tulajdonságaikért. Pontosan úgy, ahogy a hónap legjellemzőbb vonását, a halált. A Skorpióra és november ünnepeire egyaránt jellemzőek a rejtélyek, a titkok feltárása, a misztikum, áthatja őket a vallás és az ezotéria.

 

9 és 11

Novem, azaz a 9. hónap. A számmisztikában a 9-es szám, az egy számjegyű számsor legmagasabbjaként kettős jelentés-tartalommal bír. A tökéletességre való törekvés és az erőszakos elszántság jellemzi. Nem meglepő, hogy a Mars bolygó jelképe és talán ebben a hónapban még októbernél is több függetlenségi, forradalmi esemény történt. A 9-es szám küzdésre buzdít. A modern korban eme titokzatos számot egy még rejtélyesebb számra cseréltük. A numerológia tana szerint a 11-es mesterszám, mely bár több számjegyből áll, mégis önállóan is értelmezhető. Jelképe az „ökölbe szorított kéz”, ami üthet, de jelezheti a visszafojtott agressziót is.

Mindenszentek és Halottak napja

November 1-jén temetőt látogatunk, gyertyát gyújtunk, az elhunytakra emlékezünk. Bár keresztény ünnepről van szó, mégis talán az egyetlen ünnep, amit a legtöbb nem keresztény is ünnepel. Ennek okát a hagyományban kereshetjük.

 

Halloween

dark-17604_1280Eredetileg október 31-én tartott hagyomány, mely szépen lassan átkúszott november elsejére. Az angolszász országokban a boszorkányok, szellemek és más túlvilági lények ünnepe. A töklámpás, vagy Jack O’Lantern (vigyorgó, kivájt tök) vált az emblémájává. A Jack O’Lantern egy Jack nevű részegről kapta a nevét, akinek sikerült az ördöggel kötött paktummal elkerülnie a poklot, azonban a mennyországba sem fogadták be. Segítségképpen világít a lámpás, hogy ő is nyugalmat találjon.

 

A keresztény világ elhunytakra emlékező ünnepe, valamint a hatalmas bulikba torkolló Halloween egyazon tőről fakad.

 

Samhain

Samhain geal kelta neve novembernek, valamint a kelta hagyománykör egyik legjelentősebb ünnepe, amely október 31-én sötétedéskor kezdődik, majd november 1-jén fejeződik be, és maga az újév ünnepe, valamint a tél kezdete, amikor a sötétség uralkodik a világosság felett. Ebből az egyszerű természeti megfigyelésből származik hát, hogy a halál „elnyeli” az életet.

 

celtic-cross-66709_1280A mitológia és a hagyományok minden területen eltérnek, de fellelhetünk közös elemeket is: az éjszaka rendjének felborulását, a túlvilág és az evilág közötti fátyol elvékonyodását. A kelta mitológiában tündérek jártak az emberek között, és az emberek is eltévedhettek az ő világukban. Később hozzájuk csatlakoztak a halottak és más természetfeletti lények, mint a boszorkányok.

 

A közemberek körében ez a betakarítás teljes végét, a termények lemérésének, elraktározásának a befejezését jelentette, amit szintén megünnepeltek. A legmágikusabb éjszakán örömtüzeket (bonfire), máglyákat gyújtottak és jósoltak az újévre. Az ünnep fontos kellékei az alma és a töklámpás, amelyek a termékenység és a védelem szimbólumai.

 

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a Halloween az egyik leghangosabb bulinak számít, a betakarítás ünnepe is fennmaradt a hálaadásban (Thanksgiving), amit november negyedik csütörtökén tartanak.

 

Láthatjuk, hogy szokásaink és hagyományaink őseink öröksége. A hasonlóságokat bárki felfedezheti, aki a történelemkönyvek, az ezoterikus irodalmak mélyére tekint. Hónapjaink életünk körforgását követik, utat jelölve ki előttünk, mit és hogyan tehetnénk. Csak rajtunk múlik, hogyan követjük-e a körforgást.