Top
Áfa számítási kisokos – Szépségportál
fade
917
post-template-default,single,single-post,postid-917,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Áfa számítási kisokos

Áfa számítási kisokos

Kezdjük azzal, hogy létezik olyan számlatömb, amiben nem kell kiszámolni az áfát!

Aki áfás számlát szokott kézzel kiállítani, jól tudja, hogy a számla szigorú számadású nyomtatvány, csak bizonyos boltokban kapható. Viszont számos gyártó tömbjei közül válogathatunk, mégis a leglényegesebb különbség a kínálatban a számla és az egyszerűsített készpénz fizetési számla között van.

A számlán szerepel egy olyan mező, amelyben a fizetési módot kell megjelölni: készpénz, átutalás, bankkártya vagy bármi más. Kizárólag készpénzes tranzakciók esetén használhatunk egyszerűsített készpénz fizetési számlatömböt, ebben az esetben a számlán kizárólag az áfa kulcsát kell feltüntetni, magát az összeget nem. Ez rengeteg számolástól kímél meg minket, a 27%-os általános áfakulcs már nemigazán teszi lehetővé a fejben számolást – persze a zseniknek könnyű.

Az egyszerűsített készpénz fizetési számlán az áfa kulcs mezőbe egyszerűen beírjuk azt, hogy “27%”. Egyes ilyen típusú számlákon is van egy kis csavar, néha az alján szerepel egy áfa tartalom mező is. Ebbe a mezőbe nem a 27%-os kulcsot, hanem a bruttó összeg áfa tartalmát kell százalékosan beírni, ami 21,26%. Nem gond, ha neked már ez is kínai, csak írd fel magadnak a számot.

Azoknak, akik szeretnek számolni, továbbá akik kénytelenek utalásos vagy bankkártyás fizetés miatt hagyományos kézi számlát kiállítani, továbbra is számolniuk kel.

Nézzük meg, hogy mit!

A szalonban a bruttó árakat szoktuk kiírni (azaz az áfával növelt árat). Legyen példánkban ez 10 000 Ft. Így a számla kitöltésekor ki kell számolnunk a nettó árat és az áfa összegét egyaránt.

A nettó ár a bruttó árnak a 78,74%-a (27%-os áfakulcs esetén). Így a teendőnk a bruttó ár megszorzása 0,7874-gyel, példánkban ez 7874 Ft. Az áfa kiszámolásához szorozhatjuk a bruttó árat 0,2126-tal, vagy levonhatjuk a nettó árat a bruttó árból,példánkban mindkét esetben 2126 Ft a végösszeg.

De miért ilyen bonyolult , ha az áfa 27%?

Azért, mert a 27%-ot úgy értik, hogy a nettó ár 27%-a. A fenti példában a nettó ár 7874 Ft volt. Ennek a 27%-át úgy kapjuk meg, ha megszorozzuk 0,27-tel. Most üsd be a telefonodban lévő számológépbe ezt a példát. Mennyi lett? Jé, pont 2126? Na jó, nem pont, kerekíteni kell, de az összeg stimmel. Aki nettó árakat vesz alapul, az 0,27-es szorzóval kapja meg az áfa összegét, aki bruttó árakat az 0,2126-os szorzóval.

Ha még mindig kínai ez a sok számolás, akkor hagyd. Vagy jegyezd meg a számokat, amikre szükséged lesz, vagy vegyél egyszerűsített készpénzfizetési számlatömböt!