Top
Tényleg bejelentettek vagy csak ígérték? – Szépségportál
fade
1407
post-template-default,single,single-post,postid-1407,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Tényleg bejelentettek vagy csak ígérték?

Tényleg bejelentettek vagy csak ígérték?

Mindenki ellenőrizheti munkaadóját!

Sokan csak a nyugdíjba vonulás előtt vagy munkahelyváltáskor szembesülnek azzal a problémával, hogy munkaadójuk, illetve volt munkáltatójuk nem, vagy nem teljes körűen jelentette be őket. Így a nyugdíjszámítás alapjául figyelembe vehető szolgálati jogviszony időtartama nagyban eltérhet az általuk várt eredménytől.

Gyakran előfordul, hogy a munkáltató által leadott járulékbevallás hibás, téves, vagy hiányos, sőt az is, hogy munkavállalókat „feketén” foglalkoztatnak. Márpedig a be nem jelentett időszak után nem jár nyugdíj és társadalombiztosítási (tb) ellátás sem.

A munkavállaló kétféleképpen győződhet meg arról, hogy szabályosan foglalkoztatják vagy sem. Egyrészt – kérésére – a cég 3 napon belül köteles igazolást kiadni a bejelentésről. Ha ezt a vállalkozás nem teljesíteni, úgy valószínűleg nincs minden rendben a foglalkoztatással. Másrészt 2010-től a www.magyarország.hu oldalon minden ügyfélkapuval rendelkező állampolgár taj-száma megadásával ellenőrizheti, hogy szabályszerűen alkalmazzák-e.

Ha még nincs ügyfélkapu hozzáférésed, ez a korábbi cikkünk segítségedre lehet!

Az oldalon az 1998. január 31-től létrejövő vagy már fennálló jogviszonyok adatai, a munkáltató, valamint a munkaviszony kezdő és záró időpontja, az alkalmazás minősége található. Ha itt nem találjuk a bejelentésre vonatkozó információkat, célszerű egyeztetni a munkáltatóval, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés kilépéskor vagy a várt nyugdíj megállapításakor.

Forrás: NAV