Top
Milyen könyvelőt válasszak? – Szépségportál
fade
1421
post-template-default,single,single-post,postid-1421,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Milyen könyvelőt válasszak?

Milyen könyvelőt válasszak?

Igen, az ár valóban fontos szempont, de nem árt odafigyelni még néhány dologra.

Akik már egyszer pórul jártak a rosszul választott, hanyag könyvelővel, tudják, milyen érzés dühtől vezérelve, kétségbeesve megoldást keresni a fennálló könyvelési problémára – ne adj’ isten – NAV ellenőrzésre.

Láttam már olyan cégeket, amelyek mindig pontosan, határidőre fizettek a könyvelőjüknek, az adókat is szabályszerűen utalták –de egyszer csak kiderült, hogy a beküldött bevallások tartalmának köze sem volt a valósághoz, a könyvelőnek leadott számlákhoz. Ha probléma vagy nehézség merül fel, kezdődik az egymásra mutogatás és veszekedés. Könyvelőváltáskor a régi könyvelő túszul ejti volt ügyfele könyvelési anyagát, míg a dühös ügyfél nem hajlandó fizetni.

Ezeket a helyzeteket jobb elkerülni, és erre a legjobb megoldás, ha már az ismerkedés szakaszában a felek megfontoltan és valamelyest felkészülten megtárgyalják, hogy mit várnak el egymástól. Bizony: egymástól, hiszen a könyvelő a megfelelő információk hiányában semmiképpen nem tud megfelelően dolgozni.

Ezt követően az első lépés a könyvelő szerződése. Célszerű tájékozódni a könyvelő (legtöbbször cég) referenciáiról.

Nem árt rögtön az elején tisztázni azt sem, hogy a könyvelő rendelkezik-e a Számviteli törvényben számára kötelezően előírt szakmai háttérrel. Legegyszerűbb, ha elkérjük az ezt regisztráló igazolványát. Ellenőrizhető is a www.kormany.hu honlapon.

Győződjünk meg arról is, hogy a megbízni kívánt vállalkozás rendelkezik-e a megfelelő szakmai felelősségbiztosítással, és tisztázzuk az esetleges károk megtérítésének a módját.

Rögzítsük a határidőket, hiszen a legjobb indulat mellett sem lesz képes az időben történő teljesítésre a könyvelő, ha késve vagy hiányosan kapja meg a szükséges dokumentációt.

Forrás: RoyalHáz