Top
Megbújó költségek – Te számolsz velük? – Szépségportál
fade
1347
post-template-default,single,single-post,postid-1347,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Megbújó költségek – Te számolsz velük?

Megbújó költségek – Te számolsz velük?

Egy szolgáltatás ára sok mindentől függ – de elsősorban rajtad múlik, hogy mennyit ütsz kasszába.

Minden szolgáltatás árazásánál a felhasznált anyagok költségéből kell kiindulni. A szolgáltatás természetétől függ, hogy ez mekkora, nyilván egy pszichológusnál alacsony, akár nulla, a fodrászok, kozmetikusok, körmösök esetén azonban akár több is lehet, mint a járulékos költségek.

A járulékos költségeket nevezhetnénk akár a “kis sunyiknak” is:  ezek olyanok, amelyekkel sokszor nem is számolunk  pedig – például – azért megyünk el egy tanfolyamra vagy egy kiállításra, hogy szolgáltatásunk minőségét javítsuk. A szenvedélyről sem feledkezzünk persze meg! Úgy vélem, ebben a szakmában általános igazság, hogy aki csinálja, az  imádja. Ezzel együtt is,  pénzből élünk, abból, amit keresünk, ezért költségeinkre is oda kell figyelnünk. Ha úgy döntünk, hogy nem spórolunk, mert a szakmánk a szenvedélyünk, akkor is legyünk tisztában az árával.

Egy szalon nyitása külön cikket érdemel, nézzük most a folyó költségeket, amelyeket be kell építenünk a szolgáltatás árába.

[stextbox id=”portal” float=”true” width=”200″]

Bérleti díj

Rezsi (víz, villany, fűtés)

Engedélyek költsége

Bankköltség

Tanfolyamok

Kiállítás belépő,utazási költség

Parkolás

Telefon

Adók, járulékok

Áfa

Felújítás

[/stextbox]

Ezeket a költségeket szintén egységre lebontva érdemes beépíteni az árba. Az alapanyagok költségét sem egyszerű vendégenként lebontani,  de az mégis egyszerűbben mérhető. Ezek a költségek inkább időszakonként merülnek fel, így tudjuk lebontani őket. Ha megszámolod, hány vendéged volt az elmúlt hónapban, akkor a havi költségeket, például a vendégek számával osztod el, így kijön az egy vendégre eső költség. Még pontosabb a számítás, ha az elmúlt néhány hónap átlag adatait veszed figyelembe . De ehhez is számolni kell. Érdemes évente újraszámolni is, egyrészt mert változik a vendégkör, másrészt változnak az árak, így ha nem számolsz, akkor észrevétlenül rosszabbul járhatsz, mint egy évvel ezelőtt. A negyedévente, évente felmerülő költségeket az ennyi időre eső vendégszámmal érdemes elosztani (ami éves számítás esetén lehet az átlagos havi vendég szám tizenkétszerese, így nem kell órákon át a naptáradban lévő neveket számolgatnod.)

Kiragadva a bérleti díjat a rezsivel, legyen összegük 60 000 Ft. Ha 60 vendéged van havonta, ez 15 napra elosztva napi 4, akkor egy vendégre máris 1 000 Ft költség jut, és ez még csak egy a sokból. Persze a nagy felismerés hatására ne emeld meg a szemöldök szedés árát 800 Ft-ról 1 800 Ft-ra, felkiáltva, hogy nem éri meg. Ez a cikk azért született, hogy azt gondold át, milyen fejlesztésre, változtatásra van szükséged a munkádban. Ez lehet egy egyszerű áremelés, de nem feltétlenül ez oldja meg a fennálló problémát.