Top
Vaterázol? Adózol is a jövedelem után? – Szépségportál
fade
1426
post-template-default,single,single-post,postid-1426,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Vaterázol? Adózol is a jövedelem után?

Vaterázol? Adózol is a jövedelem után?

Ha nem viszed túlzásba, akkor semmi gond, de gondolj a klasszikusra:aki sokat markol, keveset fog.

Sokan a megunt holmikat próbálják értékesíteni a Vaterán, a Teszveszen vagy más internetes portálokon, mások üzletszerű tevékenységet folytatnak itt. Az nem jár bonyodalommal, ha idén már feltettél két pólót és néhány nem használt csillámport, az adóhatóság a nagyban üzletelőkre utazik.

Viszont ha valaki életvitelszerűen saját maga által készített (kézműves, pl. kerámia, kézimunka stb.) termékeket árusít, annak a tevékenysége  mindenképpen bejelentésre köteles az adóhatóságnál, és az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie adózási kötelezettségét. Aki ezt eddig nem tette volna meg, jól teszi, ha nem várja meg az esetleges ellenőrzést.

Aki nem üzletszerűen árusítja a cuccait, és tényleg a felesleges, megunt, nem használt dolgokat adja el, annak évente 600 000 forint bevételig nincs teendője. Nyilván ehhez nagyon sok apró dolgot kell eladni, de néhány műszaki cikk gyorsan megdobja a végösszeget.

Ha az adott évben több, mint 600 000 forint bevételed volt, akkor külön kell választani a bevételt a jövedelemtől. A legjobb, ha tudod, az eredeti árat, meg van róla nyugta, számla. Így az eladási ár és korábbi beszerzési ár különbsége számít jövedelemnek. Ha nincs meg a beszerzéskori számla, és nem lehet bizonyítani az eredeti árat, akkor az eladási ár, azaz a kapott bevétel 25%-a számít jövedelemnek.

 

Ha nem gazdasági tevékenység keretében történt az értékesítés, akkor 200 000 forintig nem kell adót fizetni a jövedelem után. Kiegészítve a korábbi 600 000 forintos adómentes jövedelem résszel, korábbi beszerzési bizonylatok hiányában 800 000 Ft-ig nem kell adózni a jövedelem után. Ha a jövedelem meghaladja a 200 000 Forintot, akkor azt be kell vallani és 16% adót kell fizetni utána.

Ha az értékesítés gazdasági tevékenység keretében történik, üzletszerűen, akkor a magánszemélynek is be kell jelentkezni áfa hatálya alá. A megszerzett jövedelem 600 000 forint feletti része után 16% adót és 27% szociális hozzájárulást kell fizetni.