Top
Amerikában szigorítanának – Szépségportál
fade
1946
post-template-default,single,single-post,postid-1946,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Amerikában szigorítanának

Amerikában szigorítanának

A rettegett FDA az antibakteriális folyékony szappanok elvárásain is szigorítana.

Szigorúbb szabályokat sürget az antibakteriális szappanok biztonságának a garantálására az amerikai élelmiszer- és gyógyszeripar legfőbb őre, a US Food and Drug Administration (FDA). Egy úgynevezett javaslatot tett közzé, amelyben felszólítja az ilyen készítmények gyártóit, hogy garantálják: ezeknek a szappanoknak a napi használata hosszú távon is biztonságos, illetve azok hatékonyabban előzik meg a betegségeket és bizonyos fertőzéseket, mint a sima szappan és víz együttese.

szappanadagolóA felszólítás értelmében, amennyiben a gyártók nem képesek ezt felmutatni, akkor vagy át kell címkézniük a meglévő termékeiket vagy az összetételüket kell megváltoztatniuk – számol be a www.premiumbeautynews.com. Az FDA indoklása szerint egyebek között adatok bizonyítják, hogy az ezekben a termékekben található néhány összetevő – mint a folyékony szappanhoz használt triclosan vagy a szilárd szappanban a triklokarbán – az egészségre ártalmas is lehet, például a hormonhatásokkal szembeni bakteriális rezisztencia kialakulása miatt.

Az intézkedés nem azonnal lép életbe. A dokumentum kiadásától kezdve 180 napig várják a kommenteket a javasolt szigorítás kapcsán, s egy évig a vállalatoktól a most kért adatok, információk benyújtására. Azt követően újabb hatvannapnyi konzultációs idő áll még rendelkezésre azelőtt, hogy döntés szülessen az ügyben.

Az FDA lépése része egy felülvizsgálatnak, amelynek célja bebizonyítani: az antibakteriális aktív összetevők biztonságosak és hatékonyak. A javasolt új szabály nem érintené a kézfertőtlenítőket, az ilyen kendőket vagy az egészségügyi környezetben használt antibakteriális termékeket.

 

Zsuzsa N. Vadász