Top
Jutányos juttatások – Szépségportál
fade
2016
post-template-default,single,single-post,postid-2016,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Jutányos juttatások

Jutányos juttatások

Jön a béren kívüli juttatások kiválasztásának a menete a munkahelyeken. Mit érdemes kínálni, illetve mit érdemes választani?

Habár ma már nem annyira előnyös (nem teljesen tehermentes) béren kívüli juttatásokkal (más névvel cafeteria-elemekkel) kiegészíteni az alkalmazottak jövedelmét, mint pár évvel ezelőtt, azért még mindig jócskán megéri ezek használata. Az idén – majdnem teljesen megegyezve a 2013-as szabályokkal – a béren kívüli juttatásokat 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja), illetve egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli. Az utóbbi kötelezettség mértéke 2014-től marad a 2013-ban bevezetett 14 százalék. Emellett az egyes meghatározott juttatásokat továbbra is 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli. A kifizetőt terhelő adó alapja, mind a két fajta juttatás esetén, változatlanul a juttatás értékének 1,19-szerese.

Az alábbi táblázataz adóterheket és a munkáltatói ráfordításokat mutatja be.

cafeteria 2014. 2. jpgForrás: http://blog.rsmdtm.hu

A béren kívüli juttatások között számos elemet találunk. Ilyenek – meghatározott feltételek megléte esetén – a legismertebbek és leginkább népszerűek közül az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-Kártya), a munkahely étkeztetés támogatása, az iskolakezdési támogatás, az utazási bérlet, bizonyos képzések finanszírozása, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárakba, illetve egészségpénztárakba folyósított befizetések. Mindezekről, illetve további lehetséges béren kívüli juttatásokról, azok feltételeiről a http://blog.rsmdtm.hu/2013/12/cafeteria-kedvezo-adozasi-feltetelek-mellett-adhato-juttatasok-merteke-2014-ben/ találhatók részletek.

Az alábbi táblázat a legfontosabb információkat összegzi.

cafeteria 2014Forrás: http://blog.rsmdtm.hu

Vannak még azért adómentes juttatás ok is, ilyen a lakáscélú támogatás – s ebben van némi változás a tavalyihoz képest, ugyanis már nem csak közvetlenül a lakás vásárlásához, hanem a már fennálló hitel törlesztéséhez nyújtott támogatás is adómentes munkáltatói lakáscélú támogatásnak minősülhet meghatározott feltételek teljesülése mellett. S adómentesek még bizonyos sporteseményre szóló jegyek, bérletek is, amelyek már adhatóak magánszemélyeknek is, méghozzá összeghatártól függetlenül.

Nem árt az óvatosság

Ezekben a napokban indul egyébként a béren kívüli juttatások választási szezonja – emlékeztet az azenpenzem.hu, amely arra hívja fel az alkalmazottak figyelmét, hogy a munkáltatói tájékoztatókat érdemes gyanakodva kezelni. Néhány elemet ugyanis helyenként erősen félrevezető módon ismertetnek – írja a szakportál.

 

Zsuzsa N. Vadász