Top
Miért nem sikerül lefogynunk bárhogy próbálkozunk is? – Szépségportál
fade
2068
post-template-default,single,single-post,postid-2068,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Miért nem sikerül lefogynunk bárhogy próbálkozunk is?

Miért nem sikerül lefogynunk bárhogy próbálkozunk is?

Milyen tényezők befolyásolják egy diéta sikerességét? Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a The Guardian brit lap internetes oldalán ismertetett könyv. A fogyókúrák elbukását vizsgáló John Talbott és Nicole Avena által írt Why Diets Fail című könyv két nagy tanulságot von le.

Két szabállyal a sikerért

Egyrészt, a cukor az egyik legfőbb bűnös az elhízásban. Amellett, hogy hizlaló, függőséget is okoz. Ha nem iktatjuk ki az étrendünkből, nem fogunk tartósan lefogyni. Másrészt, a gyors, drasztikus diéták szinte mindig kudarccal végződnek. Így a cukormentes diétás étrend kialakításához is idő kell.

Nem szabad siettetni

A szerzők több kutatást tanulmányoztak. Az egyik például azt bizonyította, hogy a gyors fogyás következtében olyan hormonális változások indulnak be, amelyek az éhségérzetet fokozzák, és ezt a megnövekedett szintet még a diétát követő egy év múlva is ki lehetett mutatni a vizsgált személyek szervezetében. Egy másik kutatás arra jutott, hogy akik a súlyuk több mint 10 százalékát hirtelen leadták, és emellett az éhségérzetet szabályozó hormonszintjük is alacsony volt, az étel elfogyasztása az agy érzelmi központjára kezdett el hatni. Ez megint csak rossz irányba viszi a fogyókúrát, hiszen az étel ilyenkor egyfajta boldogságpótlékként szolgál.

A tartós eredmény 

Nem meglepő módon, a legjobb megoldás a lassú, több lépéssel véghezvitt életmódváltás. Lehet, hogy hosszabb időbe telik a fogyás, de a szervezetünk jobban tud alkalmazkodni, így az eredmény stabilabb marad. A könyv gyakorlati útmutatót kínál, hogy alakítsuk ki ezt lépésről lépésre.

[stextbox id=”portal” float=”true” width=”400″]A könyv címe: Why Diets Fail,
Szerzők: Dr. Nicole M. Avena, John R. Talbott
Kiadó: Ten Speed Press[/stextbox]