Top
Nyakunkon az influenza – Szépségportál
fade
2342
post-template-default,single,single-post,postid-2342,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Nyakunkon az influenza

Nyakunkon az influenza

A szépségiparban dolgozók – a vendégekkel való közeli kontaktus miatt is – az influenzajárványok veszélyeztetettei közé tartoznak. Kulcsfontosságú a megelőzés. Még most sem késő elkezdeni!

 

Sokan örülnek annak, hogy – bár már január közepe van – még nem jött el az igazi, hideg tél. Van persze ennek anyagi (alacsonyabb fűtésszámla) éppen úgy, mint kényelmi (nem kell havat lapátolni) vagy éppen időmegtakarítási (gyorsabban lehet utazni) előnye, de számos – azonnal vagy majd csak hónapok múlva érzékelhető – hátránya is. Ez utóbbiak közül is a legaktuálisabb az influenza-veszély

Nyakunkon a járvány

influenza 3A meleg(ebb), nyálkás(abb), szmogos(abb) téli idő ugyanis kifejezetten kedvez a járvány kialakulásának és terjedésének. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a minap be is jelentette, hogy terjed az influenza Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint egyre több országban van kiterjedt járvány. Magyarországon még ugyan nincs (szemben például Portugáliával, Spanyolországgal és Angliával), de megnövekedett a megbetegedések száma. Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában az influenza A(H1)pdm09 vírus vírustörzset mutatták ki a múlt héten egy légúti mintából.

Veszélyeztetett szépségipari dolgozók

influenza 1Az influenzajárvány terjedése igen rossz hír a szépségiparban dolgozók számára is. Hiszen tipikusan a veszélyeztetettek közé tartoznak, számos olyan ismérvet találhatunk, ami miatt fokozottan kitettek a fertőzésnek egy-egy fodrászat, kozmetika, manikűr- és pedikűr- vagy éppen masszázsszalon dolgozói. Például sok, a legkülönfélébb közösségekből érkező ember fordul meg a szalonokban, igen közeli a kontaktus a szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között, s a sort még lehetne folytatni.
Az tehát vitathatatlan, hogy a szépségiparban dolgozóknak az átlagosnál is több időt és energiát kell fordítaniuk arra, hogy ne döntse őket ágyba az influenzavírus – már csak azért is, mert egy-egy betegség anyagilag is alaposan haza tudja vágni őket (kiváltképpen a betegállományra vonatkozó új szabályok miatt).

Ezért érdemes inkább megelőzésre költeni. Ugyanis itt is érvényes a tétel: a megelőzés kevesebbe kerül (időben, energiában, stb.), mint az utólagos kúra.Számtalan módon, eszközzel és mechanizmussal vehetjük fel előzetesen a harcot a vírusfertőzéssel. Érdemes például igénybe venni az influenza elleni védőoltás lehetőségét. A védőoltásokkal kapcsolatos szabályokról, az oltóhelyekről és az árakról itt olvashatnak.

Megelőzés életmóddal, táplálkozással

influenza 4Mindenesetre a megelőzés legjobb módszere, ha szisztematikusan felkészítjük a szervezetünket az ellenállásra, más szóval erősítjük az immunrendszerünket. Ha eddig valaki nem tette volna, most sem késő elkezdeni! A felkészítés is sokféle lehet. Részint sport, sport, sport! Rendszeres mozgással ugyanis erősödik a szervezet, s ezzel ellenállóbbá is válik. Nem kell napi sokórás, megerőltető edzésre gondolni – elég az is, ha gyalogolunk, lépcsőzünk egy kicsit, naponta, de legalább kétnaponta átmozgatjuk a testünket (akár otthon is, egy félórás gimnasztikával), s persze kiváló, ha jó időben sétálunk a zöldben.

Az sem mindegy, hogy mit viszünk be a szervezetbe. Célzottan fehérje- és vitamindús táplálkozást ajánlanak ilyenkor a szakemberek, sok-sok gyümölcsöt és zöldséget, például savanyú káposztát, hagymát és fokhagymát (ezt persze csak a hétvégén, s akkor, ha másnap nem dolgozunk, hiszen nincs kiábrándítóbb annál, mint amikor egy kozmetikus/fodrász/manikűrös/stb. fokhagymaszagot lehel ránk).

S figyeljünk oda arra is, hogy miként öltözünk fel. Mindenképpen a réteges öltözködés javasolt, hogy az aktuális időjárásnak megfelelően le- vagy éppen fel tudjunk még húzni valami meleget.

Mosolyogj, az is segít!

smiley bögreSzámos más trükk és módszer létezik az influenza kivédésére. Sok-sok folyadék, citromos forró (gyógy)tea, stb. Mi most már csak egy olyat említünk, amit általában nem szoktak ajánlani, de szerintünk elengedhetetlen: mosolyogj, legyen jókedved, törekedj arra, hogy kiegyensúlyozott legyél!

Ilyen állapotban könnyebb felvenni a harcot a vírusokkal szemben is!

Zsuzsa N. Vadász