Top
Gyenge a forint – minden drágulhat – Szépségportál
fade
2616
post-template-default,single,single-post,postid-2616,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Gyenge a forint – minden drágulhat

Gyenge a forint – minden drágulhat

A kívülállók nyugalmával figyeled – vagy még csak nem is figyeled – a forint árfolyamzuhanását? Nincs euró- vagy frankalapú hiteled, s így nem érzed magad érintettnek? Nos, nagyon tévedsz. Te sem úszhatod meg a forint hosszan tartó gyengélkedését!

 

2014_01_31 EUR HUF ÁRFOLYAM

2014_01_31 USD HUF ÁRFOLYAMAz elmúlt héten kétéves mélypontokra süllyedt a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és kilenc hónaposra a dollárral szemben – aminek a hatásait nem csak a devizában eladósodottak fogják majd megérezni. A gyenge forint hatása ugyanis nagyon sok területre be fog gyűrűzni – hiszen egy külföldről beszerzett termék és/vagy szolgáltatás többe fog kerülni. Nem kell nagy matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk: ha egy euró 290 forint helyett 310 forintot ér, akkor például egy 10 eurós terméket nem 290, hanem 310 forintos áron lehet csak megvennie az importőrnek. Ráadásul a nettó árra százalékosan rakódnak rá az adók, így – a tényleg csak jelképesen bemutatott példa alapján is látszik, hogy – sok jóra nem számíthatunk. Alább néhány kiragadott példán mutatjuk be, mit jelent a forint gyengülése, hogyan csapódik le rajtunk.

(A grafikonok forrása: http://www.deviza.hu/chart3month.php)

 

DEVIZAHITELEK

 

HITELSZÁMÍTÁSMár a héten szembesülhetnek a devizahitelesek azzal, hogy mennyibe fog nekik fájni az, hogy a forint a héten ilyen mértékben meggyengült. Hogy milyen metódus következtében, arról a www.azenpenzem.hu cikkében olvashatunk. A portál azt írja, hogy „az OTP devizahitelesei számára az eddigi gyengülés (amennyiben pontosan így marad jövő keddre is) azt jelenti, hogy az a törlesztő, ami januárban 90 ezer forintra rúgott, megközelítheti majd a 95 ezer forintot. Hatvanezres fizetendő esetében ’csak’ háromezer forint a növekedés. Pénteken előfordult, hogy már majdnem 314 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon, a svájci frank pedig 257 forint fölé futott fel (a tapasztalat szerint a bankok a hitelelszámoláshoz a devizapiacinál általában 1,5-2,5 forinttal magasabbat alkalmaznak).”

 

ÜZEMANYAGÁRAK

 

ÜZEMANYAGMiután az üzemanyagok árát hetente kétszer igazítja az importőr-forgalmazó MOL az aktuális világpiaci árakhoz, illetve a dollárárfolyamhoz (a nemzetközi kereskedés az üzemanyagok, illetve a kőolaj esetében dollárban zajlik), ezért kiszámítható, hogy már az eljövő héten a gyenge forint hatását érvényesíteni fogják az árakban. A www.portfolio.hu elemzésében arról olvashatunk, hogy „bár a héten nem mozdult érdemben az olaj árfolyama, a forint intenzíven gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hathat a hazai autósok számára. Az emelkedés nagyobb része (az átlagárak lassabb változása miatt) a jövő hét második felére maradhat, így varhatóan a MOL a hétfői döntése során csak 2-3 forinttal emeli meg majd az üzemanyagok árát.”

 

ANYAGOK, KÉSZTERMÉKEK, GÉPEK

 

letöltésHa nem is olyan gyors követésben, mint az üzemanyagok vagy akár a devizahitelek törlesztőrészletei esetében, a szépségipari termékek drágulása sem lesz elkerülhető – már ha a forint gyengesége egy darabig még kitart. Hiszen egy idő után elfogynak azok a készletek, amelyeket az importőrök, a forgalmazók még erősebb forintért szereztek be, s amint forintban többet kell fizetniük majd ugyanazért a termékért, azt ők is magasabb áron fogják továbbadni a felhasználóknak. (Jó esetben, akkor,  ha tisztességesen bonyolítja az üzletet az importőr-forgalmazó; ellenkező esetben akár már korábban emelheti az árait.) Ez az alapanyagokra éppen úgy igaz, mint a gépekre, vagy éppen a kész termékekre. Persze ez egy általános alaphelyzet – sok minden múlik a versenyhelyzeten, ami miatt esetleg nem mernek emelni árakat a forgalmazók, vagy egyéb más tényezőn, például a beszerzést szabályozó szerződésen – már, ha van valakinek ilyen, viszonylag hosszabb távú partneri viszonyt feltételező együttműködése a forgalmazóval.

 

FUVARDÍJAK UTÁN LAVINA

 

Amennyiben tartósan marad a forint gyengeségét tükröző árfolyam, s így a jelenleginél is magasabb üzemanyagár, hatása szépen lassan kigyűrűzik majd szinte mindenre. Hiszen óhatatlanul emelkedni fognak a fuvardíjak, amit a fuvarozók – kis időbeni csúszással – érvényesíteni lesznek kénytelenek az áraikban. (És akkor még nem is ejtettünk szót az egyéb energiaárakról, amelyek egy részét jelentősen befolyásolják a dollárban jegyzett nemzetközi árak.)

 

ÉS ÉN MIT TEGYEK?

 

KÉRDŐJELEKMindezen példákból is világosan látszik: a gyenge forint miatt nő a szépségipari szolgáltatók költsége is. Nagy kérdés, hogy ezt érvényesíteni lehet-e az árakban? Nem is csak a versenyhelyzet miatt (ami, mint tudjuk, lenyomja az árakat), hanem azért is, mert a korábbinál gyengébb a fizetőképes kereslet. Például, aki pár éve még kéthetente ment el fodrászhoz és négyhetente kozmetikushoz, jó eséllyel ma ritkábban tud erre áldozni. Ám ha nem érvényesítjük az árainkban a növekvő költségeinket, akkor még tovább csökken a hasznunk.

Hogy mi a legcélszerűbb megoldás ebben a huszonkettes csapdájára jellemző helyzetben?

Erre egyetlen tanácsunk lehet csupán: nagyon alaposan, körültekintően döntsünk, konzultálva másokkal, szakértőkkel, stb.
És persze drukkoljunk, hogy erősödjön vissza a mi jó kis forintunk!

 

 

Zsuzsa N. Vadász