Top
Kína: csak természetesen! – Szépségportál
fade
2642
post-template-default,single,single-post,postid-2642,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kína: csak természetesen!

Kína: csak természetesen!

Nem csak a kíváncsiság kielégítése miatt szeretjük megismerni más országok szépészeti szokásait. Sokat tanulhatunk is belőle, nem szólva arról, ha valamit ismerünk, akkor az segít az üzlet fellendítésében is. Így nem árt tudni, mit tesznek a kínaiak szépségük megőrzéséért.

 

Ezekben a napokban a szokásosnál is gyakrabban foglalkozunk Kínával. Most van ugyanis a kínai újév vagy holdújév. Magyarra fordítva ez tavaszünnepet jelent, amikor a nők igyekeznek még a szokásosnál is szebben kinézni. De mit tesznek a kínai nők azért, hogy fiatalok, ápoltak és szépek maradjanak? Vannak sajátosságaik – jellemzőik és trükkjeik egyaránt.

yin-and-yangMindennek az alapja Kínában a törekvés az egyensúly megőrzésére, illetve annak visszaszerzésére. Akkor lehet valaki egészséges, szép, akkor kerek a világ, ha valóban kerek: egyensúlyban van, s kiegészíti egymást a yin és a yang. Ennek a jegyében szépítkeznek a kínai nők.

A szépség „mesterséges” elérése ugyanis egy dolog, a belülről fakadó szépség az igazán ideális. Érdemes és kell is érte tenni: például a teázással. Nem véletlenül mondjuk, hogy Kína a teázók országa. Ők ugyanis a szépségért is teáznak. A világ legnépesebb országában hagyományosan esküsznek a teafogyasztásra: öregedés gátló, súlycsökkentő hatást tulajdonítanak a fehér-, a zöld- és az oolong teának.

 

TEACEREMONIAVissza természethez! – ez is a jelszavuk. Napi rutinjuk a fű-fa, virág, sőt sokszor állati eredetű szerek használata. A már említett teák közül például a zöldnek a hatóanyagából készülnek krémek, testápolók, samponok, s különféle főzetek, különféle alkalmakra és esetekre. Vagy ott van a kamélia, aminek a kinyert olaját a haj növesztésére használják (a fejbőrbe masszírozva), de az arcbőr kondicionáló olajaként is ismert. Segít ugyanis a foltok eltüntetésében, s még az égési sérülések elkendőzésében is. Ginzenget, zöldteát és még számos más természetből nyert hatóanyagokat is használnak, s habár napjainkra már ők is sok nyugati kozmetikumot használnak, a hagyományos szerek sem mennek ki a divatból.

 

kínai masszázsA masszázsnak évezredes hagyománya van Kínában – ez tulajdonképpen egy masszázsfogásokkal és kimozgatásokkal egybekötött akupresszúrás kezelésnek felel meg. Például a reflexológián alapuló talpmasszázs (amiben egyébként nem csak a talp, hanem a térdtől lefele az egész láb) beletartozik hihetetlen módon felfrissít. Aki kipróbálta az tudja, vannak pontok, helyek, ahol igencsak fáj a masszázs, de megéri a fájdalom.

Miközben a nyugati nők arra törekszenek, hogy minél gyorsabban érjenek el eredményeket a szépség megőrzésében is, a kínaiak nem sajnálják az időt a szépítkezésre, önmaguk ápolására. Szépen nyugodtan mennek végig az egyes fázisokon, s nem hisznek az univerzális szerekben sem. Ami kézre való, azt arra használják, ami lábra, azt pedig arra. S eszük ágában sincs olyan krémeket használni például, ami elvben mindenre kiváló.

 

Zsuzsa N. Vadász