Top
Ayurvédikus hajápolás: a holisztikus megközelítés – Szépségportál
fade
2653
post-template-default,single,single-post,postid-2653,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ayurvédikus hajápolás: a holisztikus megközelítés

Ayurvédikus hajápolás: a holisztikus megközelítés

Az ayurvédikus hajápolás egyik legfontosabb jellemzője a kizárólag természetes alapanyagok használata. Ám ennél sokkal többet jelent. A hajat és a fejbőrt – mint az összes többi szervet – nem elkülönítetten, hanem az emberi szervezet egységén belül kezeli.

[blockquote]Az Ayurveda gyógyászat Indiából indult el, közel ötezer éves múltja van. A szó maga annyit jelent, hogy az „Élet Tudománya”. Filozófiájának lényege, hogy az embert komplex egységként kezeli. Nem az egyes betegségek, tünetek felől közelít, hanem a szervezet egészére, működésének összefüggő rendszerére kíván hatni. Az egészség megőrzése kapja a főszerepet.[/blockquote]

[stextbox id=”portal” float=”true” width=”300″]

Az Ayurvédikus hajápolásban használt  néhány gyógynövény:

Jatamansi (Indiai nárdusz): serkenti a hajnövekedést, gátolja az őszülést

Neem: korpásodás és hajhullás elleni csodaszer , serkenti a hajnövekedést

Amalaki: serkenti a hajnövekedést

Reetha (Mosódió): korpásodás ellen hat, tisztít, fényt és tartást ad a hajnak

Szezámolaj: serkenti a hajnövekedést, korpásodás ellen is kiváló

A kókusz-, amla-, brahmi-, árnika-, mustárolajok a hajhullás megállításában segítenek.

[/stextbox]

Minden hajjal kapcsolatos probléma a szervezetben zajló folyamatoknak az eredménye. A haj zsírosodása, elvékonyodása vagy a kopaszodás több tényezőre vezethető vissza. Az ayurvédikus gyógyászat együttesen kezelik a kiváltó okokat. Az egyensúly, az egészség helyreállítása a cél, nem a tünetek kezelése.

Az Ayurveda filozófiája szerint az egyén adottságainak, a haj és a fejbőr aktuális állapotának megfelelően kell összeállítani az ápoláshoz szükséges készítményeket. A gondosan összeválogatott gyógynövények, ásványi anyagok különböző formában – porrá zúzva, olajokkal keverve, samponként és kondicionálóként – használhatók fel, a célnak megfelelően.

A holisztikus szemlélet jegyében az ayurvédikus hajápolás nem csak külsőleg történik. Ahhoz, hogy újra szép, egészséges legyen a hajunk nem csak külsőleg, hanem belsőleg is meg kell teremteni az egyensúlyt. A helyes táplálkozásnak ugyanolyan fontos szerepe van ebben az Ayurveda filozófiája szerint.