Top
Külföldi munkavállalás – vannak buktatók – Szépségportál
fade
2675
post-template-default,single,single-post,postid-2675,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Külföldi munkavállalás – vannak buktatók

Külföldi munkavállalás – vannak buktatók

Külföldi munkavállalásban gondolkodsz? Gondolkodni lehet, de lépni csak az után, hogy alaposan feltérképeztél minden körülményt. Ehhez adunk tippeket.

„Női és férfifodrászt sürgősen keresünk Konstanzban…”, „Göttingenben lévő fodrászatba 2 fő fodrászt…”; „Sürgősen keresünk Németországba két olyan pályakezdő fodrászt…”; „… kisegítő 5 fő fodrász… ; „Fodrász, akár kezdő is 12 fő”.

Ilyen és sok-sok hasonló találat ugrik be szinte a másodperc töredéke alatt, amikor beüti az ember a keresőbe a szavakat: „fodrász” és „Németország”. Egy percbe sem telik, s máris lehet olyat is találni, ahol már azt is lefektetik, hogy „hosszú távú munkaszerződés; utazási költségek térítve; azonnali munkakezdés”, stb.

Kevés a munka, kevés a pénz

EMBEREK SMILEYKKALBizonyára manapság sokan böngésznek a világhálón, állást, de legalábbis munkát keresve külföldön, különösen a szolgáltatói szektorban dolgozók közül, akiknek a forgalma a lakosság keresleti erejétől függ. És valljuk be, a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, pedikűrösök, manikűrösök, masszőrök zömére ez jellemző. S hol vagyunk már azoktól az időktől, amikor egy minden, magára valamit is adó nő megengedhette magának, hogy leszaladjon a fodrászhoz „mosatni-berakatni”, a kozmetikushoz egy gyors „arcmasszázsra”, s a rendszeres manikűrre-pedikűrre. Az elszegényedést a szolgáltatók a saját bőrükön tapasztalják.

 

Fel kell térképezni a terepet

Sokaknak pedig valóban megoldást kínálhat a külföldi munka, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy az sem fenékig tejföl. S ha valaki fontolgatja a határon túli munkavállalást, rengeteg kérdést kell a döntés előtt tisztázni, alaposan fel kell térképezni a terepet, s kiismerni a célzott ország vonatkozó szabályait. Nem szólva arról, hogy idehaza is van teendő bőven egy ilyen lépés előtt. Senkit nem akarunk elijeszteni a külföldi munkavállalástól, de a figyelmet mindenképpen fel szeretnénk hívni arra, hogy ezt a házi feladatot el kell végezni!
Nem árt például néhány kérdést feltenni magadnak. És persze őszintén meg is válaszolni azokat. Álljon itt egy pár, persze, csak példaként.

Kérdezz és válaszolj mielőtt döntesz

1.    Elboldogulsz a célország nyelvén? Ha a válasz nem, akkor nem árt a kiköltözés előtt beiratkoznod egy gyorstalpaló tanfolyamra, hogy annyit magadba szívj, amennyi elég ahhoz, hogy elbeszélgethess, legalább alapfokon a vendégeiddel.

2.    Ismered-e a fogadó ország előírásait? Például a következőket: kell-e vagy sem munkavállalási engedély az adott országban, ha igen, hogyan lehet azt megszerezni? Kinek a feladata az engedély beszerzése? Ha nem kell munkavállalási engedély, kell-e regisztráltatnia magát? Van-e a fenti eljárásoknak olyan költsége, melyet a munkavállalónak kell megfizetnie, ha igen, mekkora ez az összeg? Mik a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, van-e minimálbér, ha van, mennyi az, mik a megélhetési költségek stb.
3.    Van-e elég induló „tőkéd”? Az első kifizetésre ugyanis legalább egy-két hetet várnia kell, viszont addig is lakni, élni, közlekedni kell valamiből. Sok helyen a lakbért akár több hónapra előre is elkérhetik, ami már egy jelentős összeget is kitehet. Ha pedig nem válik be a számításod, akkor gondolnod kell arra, hogy a hazautazás is pénzbe kerül.

Számtalan további kérdést fel lehet még tenni. Mindenesetre érdemes alaposan körbejárni a külföldi munkavállalással kapcsolatos témákat. Indulásként a fentiekhez hasonló további jó tanácsokat kaphatsz itt is (http://www.felvi.hu/diploman_tul/talalj_munkat/kulfold/11_jotanacs_kulfoldi_munkahoz?printMode=true) és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (www.afsz.hu ) honlapján is. És persze számos más helyen.

[stextbox id=”portal” float=”true” width=”500″]

Fórumozók véleménye

Nem akarunk elkedvetleníteni senkit a sor folytatásával. de azért azt nem álljuk meg, hogy ne másoljuk ide egy, a témába vágó honlap (http://www.iranynemetorszag.com) fórumának a címeit. Íme, ami a kint dolgozókat, vagy ott munkát keresőket foglalkoztatja:

•    Német adóbevallás
•     Internet szolgáltatás felmondása
•    Rundfunkbeitrag
•    Német adó visszatérítés
•    GBR megszüntetése
•    Provízió
•    Hitel SCHUFA bejegyzéssel
•    Ócskapiac, lomtalanítás, kirakodóvásár
•    Családi pótlék kiküldetésben
•    Német cégalapítás
•    Színházi etikett

[/stextbox]

 

 

 

Zsuzsa N. Vadász