Top
A napfény többet ad a D-vitaminnál – Szépségportál
fade
2693
post-template-default,single,single-post,postid-2693,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

A napfény többet ad a D-vitaminnál

A napfény többet ad a D-vitaminnál

Az emberi testnek szüksége van a rendszeres UV-fényre.

Veldhoven, (SRF) – Több összetevője is van napsütés általi rákmegelőzésnek, mint csupán a D-vitamin hatása? A tudósok epidemiológiai tanulmányok módszeres áttekintését végezték el. Ennek során pedig arra a következtetésre jutottak, hogy csaknem minden epidemiológiai tanulmány azt sugallja, hogy a rendszeres napozás a kolorektális rák, a mellrák, a prosztatarák és a non-Hodgkin limfóma kockázatának csökkenésével jár. “A testünknek napfényre van szüksége – egész évben!” – áll az SRF sajtóközleményében. 

 

Rendszeres napozás – Egyre több és egyre erősebb bizonyíték szól amellett, hogy a krónikus (nem rendszertelen) napozás csökkenti a betegségek kockázatát. „Epidemiológiai vizsgálatok eredményei összességében arra utalnak, hogy a (krónikus) napozás, a D-vitamintól (részben) függetlenül, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések, különösen a vastagbél, a mell és a prosztata rákos megbetegedésének, valamint a non-Hodgkin limfóma kockázatát. Ugyanakkor arra is találhatók bizonyítékok, hogy a napsütésnek viszonylag nagy mértékben kitett személyek esetében nagyobb valószínűséggel jelenik meg vastagbél, mell, prosztata, tüdő carcinoma, melanoma és Hodgkin limfóma” – olvasható a következtetés a holland Erasmus Egyetem tanulmányában. A némileg visszafogott rendszeres UV-kitettség talán a legjobb tanács, ami adható – teszik hozzá a tudósok.

 

Segíthet a szolárium?

A tanulmányban a tudósok arra következtetésre jutnak, „hogy különösen a mérsékelt klímájú országokban a rendszertelen napozás (és a napégés) egyrészt kerülendő a bőrrák megelőzése érdekében, míg másrészről a (visszafogott mértékű) rendszeres napozás adott esetben tanácsos is lehet”.

Amennyiben különböző rákbetegségek megelőzése érdekében valóban javasolt a visszafogott mértékű krónikus napozás, illetve UV-kitettség, az a legtöbb európai országban egy problémába ütközik. Az év 6-8 hónapján keresztül a nap túl gyenge, a modern életmód pedig még nyáron sem tesz lehetővé elegendő mértékű napon tartózkodást. A modern, uniós előírásokat teljesítő és megfelelő biztonsági színvonalú szoláriumok képesek lehetnek a kívánt, visszafogott mértékű napfény biztosítására.

 

Kevesebb napégés, kevesebb allergia – A mérsékelt rendszeres UV-fény másik ismert pozitív hatása abban áll, hogy a bőr hozzászokik a napfényhez. Megvastagszik és pigmentálódik természetes védelmet nyújtva ezzel. Ily módon a bőr kevésbé lesz hajlamos a leégésre vagy a napallergiára (polimorf fény-exanthema, PLE). „A napégés és a napallergia két olyan reakció, melyet a felkészületlen bőrt érő túl sok UV vált ki. A mérsékelt rendszeres napozás/szoláriumozás aktiválja a bőr természetes rendszerét, mely megvédi a túl sok napfénnyel szemben” – fejti ki Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja, hogy a mérsékelt UV sugarak emberekre mért hatásával kapcsolatos legújabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

 

Forrás: http://www.szolariumegyesulet.hu/