Top
A fáról a tégelybe – környezettudatosan – Szépségportál
fade
3433
post-template-default,single,single-post,postid-3433,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

A fáról a tégelybe – környezettudatosan

A fáról a tégelybe – környezettudatosan

Barátságban a természettel: egészséges zöldségekből, gyümölcsökből professzionális bio kozmetikum.

Sokszor azt hisszük, hogy ha biokozmetikumot veszünk, akkor amellett, hogy megkíméljük a szervezetünket a szintetikus kemikáliáktól, a természeti környezetet is védjük. Ám abban is van különbség az egyes termékek között, hogy az előállítás egyes lépéseinél mennyire veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat. Egyre több gyártó számára lesz fontos a termék teljes életciklusának környezettudatos tervezése.

Megfelelő alapanyagok a megfelelő helyről

Attól, hogy csak természetes összetevők vannak egy termékben az nem garantálja, hogy biokozmetikumról van szó. Csak annyit jelent, hogy nem használtak az elkészítéshez szintetikus anyagot. Ilyenek a natúr kozmetikumok.

Ennél komolyabb szabályok vonatkoznak a biotermékek előállítására. Egyrészt nem tartalmazhat semmilyen állati eredetű összetevőt. Fontos, hogy ökológiai, szintetikus vegyszerektől és génmódosítástól mentes gazdálkodásból származzon a növény amelyet felhasználnak a gyártáshoz. A termőföldnek, amelyen teremnek szigorú előírásoknak kell megfelelniük, hogy biotermesztésre alkalmasnak nyilvánítsák a minősítő szervezetek. A károkozók elleni védelemre van lehetőség a biotermesztésben is, persze csak meghatározott módon. Vannak olyan természetes szerek, amelyeket lehet használni, ilyenek többek között a propolisz, kovaföld, kén, bordói és burgundi lé, növényi és állati olajok, paraffinolaj. Fontos szempont továbbá, hogy energiatakarékos módon, megújuló energiaforrásokat használjanak a biogazdálkodás során.

A tartósítószer  nem feltétlenül rossz

Sokan hiszik, hogy a natúr vagy bio kozmetikumok nem tartalmazhatnak tartósítószereket. Pedig vannak természetes alapú konzerváló anyagok. Ilyenek például a citromsav, az E-vitamin, a cukor,grapefruitmag-kivonat. Tartósítószer nélkül a felbontás után nagyon rövid időn belül megromolna a készítmény. Igaz, nem biztosítanak olyan hosszú élettartamot a készítményeknek, mint a szintetikus társaik. A különböző bio minősítő tanúsítványok kiadására szakosodott cégek listát vezetnek azokról a szerekről, amelyeket a bio kozmetikumok tartalmazhatnak.

Ilcsikollazs1

Az ILCSI üzemében

Így készül a kence

Ahogy minden fázisban, természetesen a kozmetikumok kikeverésénél is ügyelni kell a bio termékekre vonatkozó szabályok betartására. A gépek nem tartalmazhatnak semmilyen szintetikus vegyszert, állati eredetű anyagot, amely belekerülhet a készítménybe.

A különböző cégek más és más technológiát alkalmaznak. A legkorszerűbb gépek megegyeznek a gyógyszergyártásban használatosakkal. Zárt rendszerben dolgozzák össze az alapanyagokat, a levegő kiszorítására is ügyelve. Ez utóbbi azért is fontos, mert ezzel az eljárással meghosszabbítható a kozmetikum felhasználhatósági ideje. A környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok itt ugyanolyan szerepet kapnak, mind a biogazdálkodásban. Az alternatív energiaforrások használata, kiépítése (napkollektorok) is hozzájárulnak egy termék környezetbarát minőségéhez.

Csomagolás

A környezetbarát technológia egyik legfontosabb eleme. A legtöbb hulladékot, sokszor le nem bomló anyagból a kozmetikumok csomagolása „termeli ki”. Egyre jobban terjed az a nézet a biotermékek előállítói között, hogy ilyen szempontból is figyelni kell a természetességre és a természetre.

ilcsikollazs2

ILCSI termékek csomagolása: puffasztott kukorica hungarocell helyett

Elterjedt ma már a termékek újrahasznosított papírba csomagolása. Vannak olyan márkák, amelyek egyes készítményeit (például szappanokat) akár csomagolás nélkül is elviheti a vevő, illetve az eladott termék tégelyét a boltba vissza lehet vinni. Egy ismert sampon márka egyik termékcsaládját 59%-ban növényi alapanyagból előállított flakonban árulja. Jó magyar példát is említve, az Ilcsi professzionális termékeinek kartondobozolt kiszerelésében nem hungarocell, hanem a lényegesen drágább, de teljesen természetes – sőt ehető – puffasztott kukorica a tégelyeket védő töltőanyag.

 

Mindent egybevéve

Sokaknak fontos ma már, hogy a készítmény, amit magukra kennek természet kincseit és ne mesterségesen előállított anyagokat tartalmazzon. Ez a fajta igény és tudatosság kezd kibővülni a termékek, az előállítás minden részére. Hiszen ahhoz, hogy a természet kincsei teljes terjedelmükben továbbra is a rendelkezésünkre álljanak, minden egyes lépésünkkel vigyázni kell rájuk. Ebben mutatnak példát a környezettudatosan gondolkodó gyártók.