Top
Szigorúan ellenőrzött pálmaolaj – Szépségportál
fade
3763
post-template-default,single,single-post,postid-3763,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Szigorúan ellenőrzött pálmaolaj

Szigorúan ellenőrzött pálmaolaj

Tudtad, hogy létezik egy olyan szervezet, amely a pálmaolaj használatának a fenntarthatóságát tűzte a zászlajára? Megkérdezheted persze, hogy mit érdekel ez Téged – a válasz meglepőnek tűnhet.

Az olajpálma (Elaeis guineensis) terméséből kivont pálmaolaj temérdek kozmetikai szerben megtalálható, talán pont te is használsz olyan szappant, krémet, bőrpuhítót, stb., amiben benne van ez a természetes alapanyag. Hasonlóképpen a szintén alapanyagként hasznosított olajhoz, amit szintén az olajpálma terméséből, pontosabban annak a magjából vonnak ki, ez a pálmamagolaj.

Értékes összetevők

A Wikipédiában találtak szerint ezek főként palmitinsav-részleteket és oleinsav-részleteket tartalmaz; avasodáskor erősen megszaporodik a szabad palmitinsav és olajsav is, valamint a glicerin. Zsírmolekuláinak (trigliceridek) zsírsav-összetétele (hidrolízis után): palmitinsav – 42%, olajsav – 41%, linolsav – 10%, sztearinsav – 5%, mirisztinsav – 2%[3] Vitaminok: jelentősebb mennyiség csak E vitaminból van, de tartalmaz K vitamint is illetve béta-karotint. A karotinoidok adják jellegzetes színét. Ásványi anyagok: vas, cink, kálium és nátrium van benne.

A pálmából kinyert olaj felhasználás ellen ugyanakkor több szervezet is lobbizik (Greenpeace, WWF), mivel a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki, és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangután, elefánt, tigris) kipusztulásához. Ráadásul ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad.

Szabályozott használat

Nos, ezért is igyekeznek beszabályozni a használatát – s itt kerül a képbe a fent említett szervezet, a fenntartható pálmaolajjal foglalkozó kerekasztal, a Rounbdtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). A hozzá csatlakozók vállalják, hogy szigorú előírások alapján ültetik, termesztik, ápolják, hasznosítják, stb. az olajpálmákat. A világon használt pálmából kinyert pálmaolajaknak ma már a 14 százaléka büszkélkedhet RSPO bizonyítvánnyal. Számos világmárka is csatlakozott a mozgalomhoz, s annak honlapja tanúsága szerint olyan globális cégek is vállalták, hogy csak ilyen minősítésű pálmaolajat használnak az általuk gyártott, forgalmazott ételekben, kozmetikumokban, háztartási szerekben, mint az Unilever, a Nestlé, a Johnson@Johnson, a Procter & Gamble.

Legutóbb pedig a BASF tett közzé információt hasonló vállalásról.A multinacionális cég közleményében azt tudatta, hogy a termékeiben használt alapanyagok, adalékok, összetevők egész skálája az RSPO elveinek és kritériumainak megfelelő pálmamagolajból készül. Plusz adalékként: a BASF ügyfelei kétféle olajkinyerési módszerrel készült végtermék közül választhatnak, ami szintén a fenntarthatóság célját igyekszik szolgálni. Az egyik alapja ugyanis a teljesen elkülönítve kezelt olaj, a másik keveredhet – persze szintén szigorú feltételek között – másfajta olajokkal is.

 

Zsuzsa N. Vadász