Top
Adójóváírás nyugdíj-öngondoskodóknak – Szépségportál
fade
4040
post-template-default,single,single-post,postid-4040,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Adójóváírás nyugdíj-öngondoskodóknak

Adójóváírás nyugdíj-öngondoskodóknak

Szakértők, elemzők már régóta kongatják a vészharangot, mondván: mindenki készüljön fel arra, hogy a leendő nyugdíja az éhen halásra sem lesz elegendő. Te már léptél? És akarsz lépni?

 

Magyarországon még mindig kevesen vannak azok, akik komolyan veszik ezt a figyelmeztetést, és aktív korukban valamilyen formában igyekeznek félretenni, befektetni nyugdíjas éveikre. Pedig az Aegondirekt.hu legfrissebb, 43 ezer internetező válaszadásával készített felmérésből az derül ki: mindössze 40 százalék gondolja, hogy kizárólag az állam feladata a megfelelő minőségű nyugdíjellátás – írja az azenpenzem.hu pénzügyi portál. Most egy már ma is nagyon kézzel fogható érvet kaptak azok, akik az öngondoskodás mellett érvelnek: 20 százalékos adójóváírással honorálj az állam ezt az előrelátást. A válaszadók 34 százaléka pedig tervezi is, hogy elkezd nyugdíjcélra félretenni, sőt közülük valamivel több, mint minden negyedik már idén el is kezdené a megtakarítást.

 

Pénzt kaphatsz

PÉNZÉRME OSZLOPAz egyik lehetőség a nyugdíjbiztosítás lehet – január 1-jétől azokra a nyugdíjbiztosításokra jár adójóváírás, amelyek nyugdíjba vonuláskor fizetik ki az adójóváírással és hozammal növelt megtakarítást. (A biztosítás halál vagy 40 százalékosnál nagyobb mértékű egészségkárosodás esetén fizet.)

A befizetett összegre 20 százalék, évente maximum 130 ezer forint adójóváírás jár. Ezt a személyi jövedelemadóból lehet visszaigényelni, és a megtakarítás összegét növeli.

A biztosítók többnyire lehetővé teszik, hogy egyéb kiegészítő terméket is vásároljon hozzá az ügyfél. Nyugdíjbiztosítást olyan személy köthet, akinek még legalább 10 év van hátra a nyugdíjba vonulásig.

 
 
Csak okosan!

 

Tekintettel arra, hogy hosszú távú megtakarításról van szó, mindig adódhat olyan élethelyzet, amikor nem tudjuk fizetni a biztosítást. A biztosítók lehetővé teszik a díjfizetés szüneteltetését, bizonyos idő után pedig díjmentessé tételét vagy visszavásárlását. Érdemes arról is tájékozódni, hogy ezeket a lehetőségeket milyen feltételek mellett vehetjük igénybe. Azzal viszont tisztában kell lenni, hogy az adójóváírást 20 százalékkal növelten kell visszafizetni az adóhatóságnak, ha nyugdíjba vonulás előtt kivesszük a pénzünket. Még akkor is, ha a felhalmozott megtakarítás nem elég rá.

Akit bővebben is érdekel a téma, s részletesen a különféle biztosítási termékek, azok összehasonlítása, látogasson el az azenpenzem.hu portálra, annak is erre az oldalára.

Zsuzsa N. Vadász