Top
Halpedikűr: érvek mellette és ellene – Szépségportál
fade
4047
post-template-default,single,single-post,postid-4047,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Halpedikűr: érvek mellette és ellene

Halpedikűr: érvek mellette és ellene

Manapság már inkább megszokott, mint különleges látvány, amikor egy szalon halpedikűrt is kínál szolgáltatásai között.

Pár évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon a halpedikűr, mint szolgáltatás. Emlékszem, reggelente, munkába vezetve láttam meg először a feliratot, s hallottam első ízben róla. Kíváncsi ember lévén elkezdtem keresgélni a világhálón, s találtam is információt, de ezzel párhuzamosan elkezdtek cikkek is meg-megjelenni arról, hogy valójában mi is ez, illetve különféle televíziós bulvárműsorokban PR-szagú filmecskékkel igyekeztek csábítgatni a nagyérdeműt arra, hogy kipróbálja a lábápolásnak ezt az egzotikus módját.

Van, ahol van, másutt nincs

1280px-Garra_RufaMa már nincsenek ilyen filmecskék, újságcikkek sem nagyon – mintha elhalt volna a dolog. Pedig létezik a szolgáltatás. A neten szörfözve sok szalon hirdetésébe botlik az ember – idehaza, s külföldön egyaránt. A kisebb hírverés, illetve a halpedikűr terjedésének érzékelhető lassulása mögött vélhetően az áll, hogy két-három évvel ezelőtt különféle egészségügyi, biztonsági aggályok merültek fel használatával kapcsolatban.  Az Egyesült Államok néhány államában – egyebek között Texasban – be is tiltották, s Nagy-Britanniában, ahol szintén nagyon népszerű, sokat cikkeztek róla. De idehaza is jelentek meg arról tudósító cikkek, hogy a halpedikűrrel szemben aggályok merültek fel.

Mi is az a halpedikűr?

1280px-Garra_RufaAz ember halpedikűrt választó fia/lánya egy olyan, vízzel megöltött tartályba lógatja a lábát, amelyben apró halak rajai úszkálnak, jellemzően 100 – 200 darab, függően a halak méretétől és az akváriumban található víz mennyiségétől.

Ezek a pontyfélék családjába tartozó halak a doktorhalként is ismert garra rufa halak, más szóval, apró szívogató márnák, amelyeknek nincs foguk, ámde a kezelés alatt – 15-45 perc – szépen alaposan leeszegetik casino online az elhalt bőrt a lábról (vagy éppen a kézről, mert létezik manikűrös változata is). Általában egy-egy ilyen kezelés után még jöhet a véglegesítő pedikűr/manikűr is persze. Ára nagyon szórt, láttam hirdetve a neten 1.500 forintért éppen úgy, mint ennek többszöröséért.

Előnyök és veszélyek

1280px-Garra_RufaAz előnyei közé sorolják használói, illetve a szolgáltatást kínálók, hogy a doktorhalak segítségével végzett pedikűr – amellett, hogy puhábbá, simábbá teszi a bőrt a lábon – serkenti az akupunktúrás pontokat, ellazít, csökkenti a láb fáradtság érzetét, felfrissíti az elfáradt lábat, s azáltal, hogy a halak eltávolítják az elhalt hámsejteket, a pórusok eltömődéseit is feloldják, s ez által javul a vérkeringés is. Van, aki szerint még bizonyos bőrbetegségek esetén is jótékony lehet a hatása.

Mások szerint azonban minimum higiéniás problémákat vet fel, s akár fertőzésveszélynek is ki vannak kitéve azok, akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást. Hiszen ugyanazon tartályba, egymás után többen is áztatják a lábukat. Ráadásul – állítja több szakértő is – aggályos, hogy ezek a halak számos betegség hordozói lehetnek, melyek némelyike akár az antibiotikumoknak is ellenálló szöveti fertőzéseket okozhat. A halak általában Ázsiából érkeznek.
Persze a halpedikűrt kínáló szalonok is megteszik a biztonsági intézkedéseiket. Habár – állítólag – ezek a halak nem tudnak átvinni fertőzést egyik lábról a másikra, a tartály használata előtt kötelező a fertőtlenítő láböblítő használata. Minden tartályt egy időben csak egy ember használhat, önálló szűrőberendezéssel rendelkezik, s a sterilizált vizet rendszeresen cserélik.

 

Zsuzsa N. Vadász