Top
Géllakk, zselélakk, lakkzselé, tartós lakk – Szépségportál
fade
3675
post-template-default,single,single-post,postid-3675,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Géllakk, zselélakk, lakkzselé, tartós lakk

Géllakk, zselélakk, lakkzselé, tartós lakk

Mindenki máshogy hívja, de az biztos, hogy az elmúlt évtized legnagyobb újítása a körmös szakmában.

A hagyományos lakkoknál két-háromszor tartósabb lakkzselé lenyűgözte a körmösöket és vendégeket egyaránt. Tulajdonképpen nagyon egyszerű találmány, a szakmában a legkönnyebb használni, ennek a az újításnak köszönhetően mégis nagyot változott a trend és körmözés az elmúlt években.

splashkicsiA sok kapható márka között nem csak minőségi, hanem koncepcionális különbségek is vannak. Ezek közül a legnagyobb eltérést a leoldhatóság jelenti. Vannak egyszerűen, 5-10 perc alatt eltávolítható lakkok, a kicsit hosszabb időt és némi kapargatást igénylők, és olyanok, amelyeket csak lereszelni lehet. Választáskor ez fontos szempont lehet, kérdés azonban, hogy mi is a célunk. A nem leoldható lakkok között találunk olyat, amelyik 6 hétig is fent marad, a leoldhatók gyakran két hét után már kopni kezdenek. Van, aki gyakran szereti változtatni körmai színét, más csak havonta egyszer engedhet meg magának egy manikűrt. Választáskor vegyük figyelembe azt is, hogy a lereszelésnél sérülhet a körömlemezvés a körömágy, ezért a leoldás tűnik jobb megoldásnak, mindemellett a leoldás is lehet káros a szervezetre. Az aceton nem a legbarátságosabb kemikália, belélegezve és bőrhöz érve sem kifejezetten egészséges.

Egy kis kémia

A lakkzselé főleg akrilátból készül, ez egyfajta műanyag, és kötéskor polimerizálódik. Más szóval a benne található molekulák összekapcsolódnak láncokká, melyet polimernek hívunk. Kémiai kötések jönnek létre, ezek kötik össze egymással a láncokat, így egy erős molekulaháló alakul ki. Ezzel ellentétben a körömlakk nem köt, hanem szárad: egy sima lakk esetén a benne lévő polimerek egyszerűen ott maradnak a körmön, miután az oldószer elpárolog (azaz a lakk a szárad). Egy hibrid termék, mint például a CND Shellec vagy az OPI UV-Cure Topcoat köt is és szárad is.

Amikor fény éri a géllakkot, egy UV érzékeny molekula, a fotoiniciátorn, elindítja a kötési reakciót. Ennek a molekulának a kötései az UV fény hatására megbomlanak és új kötések jönnek létre a metakriláttal, így köt meg a felvitt anyag.

Egyes lakkzselék eltávolítása sokkal könnyebb, ha a felületüket egy kicsit megreszeljük. Ezzel megbontjuk a legfelső réteget, így az aceton könnyebben hatol a mélyebb rétegekbe és sokkal gyorsabb a leoldás.

Ez más, mint a hagyományos zselék

A hagyományos zselék elsősorban építésre vannak. Erős szerkezetűnek kell lenniük, ezért rengeteg keresztkötést tartalmaznak. A géllakk ezzel szemben sokkal kevesebb keresztkötést tartalmaz, így könnyen átjárja az aceton, ennek köszönhetően leoldható – ellentétben a hagyományos zselékkel.

A géllakkot is, mint minden mást, a gyártó leírása szerint kell használni, és nem ajánlott keverni az egyes márkákat. Nem keverhető körömlakkal, mert az megváltoztatná a kötést. Fontos, hogy vékony rétegben vigyük fel, mert az UV fény csak meghatározott mélységig tud behatolni. Ha túl vastag a színes réteg, akkor az alsóbb részek nem fognak megkötni. Az építő zselé – mivel átlátszó, de akkor is, ha fedő rózsaszín – vastagabb rétegben is képes megkötni.