Top
Az orvos válaszol: Napozás csak okosan! – Szépségportál
fade
4173
post-template-default,single,single-post,postid-4173,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Az orvos válaszol: Napozás csak okosan!

Az orvos válaszol: Napozás csak okosan!

Napozni jó, napozni kell, de napozni csak ésszel szabad! S hogy miként? Erre válaszol Dr. Balogh Gabriella, a V-Med Orvoscentrum Szentendre bőrgyógyász szakorvosa.

Fontos, hogy felkészítsük a bőrt a napozásra. Mint bőrgyógyász, nem nagyon vagyok a szolárium híve, de ilyenkor felmerül a kérdés, hogy nem jobb-e szoláriummal előkészíteni bőrünket a napozás időszakára. Természetesen ez is megoldás,  de óvatosan kell eljárni: nem magas percszámmal, inkább kéthetente szoláriumozzunk!

Ugyanígy a  napfénnyel is vigyázzunk, hogy ne égjen le a bőrünk. Az életünk során összeadódnak az elszenvedett napfény hatásai és úgynevezett időskori napfény miatti bőrjelenségek jöhetnek elő, manapság már akár fiatal életkorban is. De persze a lelkünknek és a bőrünknek is szüksége van a napfényre,  ezért célszerű a bőrleégést megelőzni okos napozással.

Hogy mit jelent az okos napozás? Azt, hogy 11 és 15 óra között kerüljük el a közvetlen napfényt, s ha ez nem lehetséges, akkor használjunk napvédő krémet. Ha erősebb az UV sugárzás, akkor az előbbi időszak kitolódhat 10-16-óráig is.

Külön szólnék a kisgyerekekről, ahol fokozottan érvényesek a fentiek. Egyébként pedig a mi időjárási körülményeink között a szórt napfény is elég a D-vitamin képzéséhez.

Együttműködő partnerünk: V-Med Orvoscentrum Szentendre

V-med logo

Zsuzsa N. Vadász