Top
Borravalómentes szalonok – Szépségportál
fade
4185
post-template-default,single,single-post,postid-4185,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Borravalómentes szalonok

Borravalómentes szalonok

Amerikában terjedőben vannak a borravalómentes szalonok. Megfontolandó megoldás egy mindenkinek kínos helyzet kezelésére.

Közel 300 ezer találat 0,19 másodperc alatt – ha beütöd a Google-ba a szót, „borravaló”, ez az első eredmény. Ha mindezt angolul teszed – ami azért kicsit többen beszélnek, mint a magyart – akkor 0,16 másodperc alatt mintegy 12 millió találatot dob ki a kereső. Hát, pont ekkora téma a borravaló napjainkban (is).

Szinte nincs olyan ember, aki életében még nem adott volna borravalót, ami bizonyos szakmákban – és a szépségipariak ilyenek – általánosan elterjedt gyakorlat szerte a világon. Ugyanennyire általános ugyanakkor az a kínos feszengés, ami a borravalót övezi – nem kedveli magát az aktust sem az, aki adja, sem az, aki kapja a pénzt. Ám az előbbi úgy véli, illik, az utóbbi pedig jövedelme részeként számol vele.

Mindenki feszeng

PÉNZÉRME OSZLOP

A szépségipar iparosaként biztosan Veled is előfordult már, hogy érezted, sőt, szinte láttad, ahogy a vendéged agyában zakatol a kérdés: vajon mennyit kell, adjak? Sokszor nem is a pénz mennyiségéről, hanem inkább amiatt van kínban a borravalót adó, mert nem akar „nyeretlen kétévesnek” látszani, miközben azért el szeretné kerülni a „túl-borravalózást”. Mindez nem magyar-specifikus jelenség.

 

S el is indult egyfajta „nem kérünk borravalót” mozgalom – mégpedig minden érintett fél legnagyobb megelégedésére. Legalábbis a kaliforniai nailsmag.com egyik cikke arról számol be, hogy az amerikai szalonokban egyre inkább terjed a borravaló kiiktatását célzó üzletpolitikai gyakorlat.

 

A vendégek szeretik

A tapasztalatok szerint a vendégek zöme üdvözölte a lépést, s szívesen fizetett valamivel többet a szolgáltatásért, ha nem kényszerült borravaló adásáram, amint arra a szalonban jól látható helyen kifüggesztett tábla felhívta a figyelmet. Mert tévedés ne essék: a korábban borravaló címen befolyt összeg ezen túl sem hiányzik a kasszából, ugyanis általános gyakorlatként ezekben a borravalómentes szalonok áraiba belekalkulálják a plusz pénzt.

Van még egy nagyon pozitív oldala a borravaló kiiktatásának. Ezzel ugyanis önmagunkat is egy polccal feljebb tesszük, rangot adunk magunknak, deklarálva: nem pusztán szolgáltatást végünk, hanem olyan professzionális szolgáltatást, ami már közelít a művészethez.

Érdekes hozadéka a borravaló-mentesség bevezetésének, hogy a lépést megtevő szalonok híre elterjed, sok olyan új vendég érkezik, akik barátaik, ismerőseik ajánlására jönnek. Sokan közülük visszatérő vendégekké válnak.

Számold ki és okosan lépj!

Persze, ha azt fontolgatod, hogy borravalómentes övezetté nyilvánítsd a szalonodat, a váltás előtt nem árt néhány dolgot alaposan átgondolnod, s kiszámítanod, hogy megéri-e számodra a lépés. Vedd számba például, hogy egységre kivetítve mekkora borravalót kapsz, illetve, hogy mekkora adót (általános forgalmi adó, nyereségadó, stb.) kell fizetned, ha a borravalónyi összeg rárakódik a kiszámlázott díjra.

Zsuzsa N. Vadász