Top
Q10-koenzim: Kívül-belül használandó! – Szépségportál
fade
4244
post-template-default,single,single-post,postid-4244,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Q10-koenzim: Kívül-belül használandó!

Q10-koenzim: Kívül-belül használandó!

Már régóta ismert a Q10-koenzim áldásos hatása egészségünkre, s egyre nyilvánvalóbb, hogy a szépségiparban is helye van.

A Q10-koenzim nem más, mint egy olajban oldódó, vitaminszerű anyag, az elektrontranszport lánc alkotóeleme, amely részt vesz az aerob sejtlégzésben, s az anyagcsere folyamatában a sejten belül kémiai energiát szállító ATP formájában energiát termel.
Mindez nagyon szép és jó, de lássuk, hogyan hat a külsőnkre – azaz a szépségünkre.

Öregedés-gátló

A természetben előforduló, olajban oldódó, a bőr felületén antioxidánsként fellelhető Q10-koenzim alapvető szerepet játszik a testben fellelhető sejtkárosító szabad gyökök elleni küzdelemben. Bárkinek javasolható anti-ageing kezelés részeként is. Szintje a korral (harmincas éveinktől kezdődően) és bizonyos gyógyszerek miatt ugyanis csökkenésnek indul.
Ezért is fontos táplálék kiegészítőként szedni – állítják szakértők. A koenzim segít megállítani a kollagén és az elasztin szint csökkenését, s képes akár vissza is fordítani a folyamatot. Nem csak a ráncokat halványítja, illetve segít harcolni kialakulásuk ellen, a napozás káros hatásait is képes mérsékelni. Érdemes nem csak külsőleg használni, lehetőség szerint MSM-mel (Methyl Sulfonyl Methane) együtt szedni. Hajunkon, bőrünkön és körmeinken is észlelhetjük majd pozitív hatásait.
Mindezek a hatások egyébként már régóta ismertek – már 1999-ben egy német kísérlet igazolta, hogy a Q10-koenzim három hónapig történő lokális használatával jelentősen javult a kísérletben résztvevők szarkalábas bőre. Igaz, a szakirodalom szerint még sok-sok kísérletet kellene végezni a pontos mechanizmus és hatás tudományos megállapítására.

Ezt írja a Wikipedia

A Q10-koenzim (vagy más néven ubikinon, ubidekarenon, koenzim Q, amelyet időnként CoQ10 /ˌkoʊ ˌkjuː ˈtɛn/, CoQ, Q10, vagy Q formában rövidítenek) Az emberi testben termelődő energia kilencvenöt százalékban segítségével jön létre. Ezért a CoQ10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amelyeknek a legnagyobb az energiaigénye – például szív, máj és vese. A Q10-koenzimnek három redox állapota van: a teljesen oxidált (ubikinon), a szemikinon (ubiszemikinon) és a teljesen redukált forma (ubikinol). Az a tény, hogy ez a molekula teljesen oxidált és teljesen redukált formában is képes létezni, teszi lehetővé, hogy el tudja látni funkcióit az elektrontranszport láncban és antioxidánsként is.

Zsuzsa N. Vadász