Top
A női karrier – a nő szemével – Szépségportál
fade
4262
post-template-default,single,single-post,postid-4262,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

A női karrier – a nő szemével

A női karrier – a nő szemével

Karriertervezés, álláskeresési szempontok, munka és család egyensúlyának biztosítása, munkahelyi diszkrimináció – azaz női karrier. Ismerős szempontok?

Nos, a női karrier eme szempontjait vizsgálta az a kutatás, amelyet a Jobline.hu végzett április végén mintegy 800 nő megkérdezésével. A kutatás alapvető célja annak felmérése volt, hogy a megkérdezettek megítélése szerint milyen tényezők gátolják a nők szakmai kibontakozását.

Diszkrimináció
KO„A legélesebb helyzet talán a diszkrimináció kapcsán mutatkozik” – mondta Tóbiás Andrea,  a Jobline Női Karriernap védnöke, a HVG Kiadói Zrt. marketing igazgatója. A válaszadók harmada tapasztalt már hátrányos megkülönböztetést, miközben azonban további 10%-nyian kifejezetten előnyként élték meg női mivoltukat. A nők 55%-a szerint ez valójában nem játszik lényeges szerepet, mégis, a „nőiség” inkább hátránynak tekinthető mint előnynek. Miközben szakmai továbbképzési lehetőségek elnyerése kapcsán 58, leépítések, átszervezések kapcsán pedig 57%-nyian nyilatkoztak úgy, hogy nőként soha nem kerültek hátrányba, addig 35%-nyian diszkriminatívnak tartották a javadalmazás, 31%-nyian a munkahelyen való előrejutás, 22%-nyian pedig szakmai tudásuk elismerésének ügyét.

Karriertervezés

A karriertervezést illetően a női „tudatosság” kérdésében megoszlanak a válaszadók. Szinte egyenlő arányban vannak a szakmai pályájukat hosszú távon tudatosan tervezők és az ezt elutasítók, előbbit a megkérdezettek 47, utóbbit 50%-a vallja.

karrier 2A tudatos tervezők a gyermekvállalást is igyekeznek a karrier szakaszokkal összhangba hozni: sokan már a felsőfokú tanulmányok alatt gyereket vállalnak, több gyermek esetén igyekeznek minél kisebb korkülönbséget teremteni a gyerekek között, a kisgyermekük nevelése idején pedig  az atipikus foglalkoztatás keretei között, távmunkában és részmunkaidőben dolgoznak.

Törekvés a biztonságra

Velük szemben elsősorban a váratlan élethelyzetekre, az egzisztenciális bizonytalanságra és a gyessel és gyeddel, illetve a cégek hozzáállásával kapcsolatos korábbi keserű tapasztalatokra utalnak azok, akik karrierjük tudatos tervezését nem vállalják. A válaszok szerint a nők 31 és 40 éves koruk között szeretnék szakmai pályafutásuk csúcsát elérni, ami alatt elsősorban a bizonyos jövedelmi szint elérését, a biztos, hosszú távú állást, egy adott munkakör betöltését vagy épp egy vezetői beosztás elnyerését értik. Nem véletlen, hogy a kisgyerekesek körében kiugróan magas a családbarát munkahelyet preferáló nők aránya.

Prioritások

PÉNZÉRME OSZLOPA megkérdezettek körében az álláskeresés legfontosabb szempontját a versenyképes fizetés és a feladatkör egyértelmű meghatározása jelenti. Az összesen hét lehetséges szempont között a családbarát szemlélet és az atipikus munkavégzés csak az ötödik helyre került. A munkahely és a család közötti egyensúly megteremtésére a válaszadók 26%-a a kis cégeknél, 16%-a pedig a nagyvállalatoknál látott nagyobb esélyt, előbbieknél a kollegiális hozzáállásra és a közvetlen, személyes kapcsolatokra, utóbbiaknál pedig a rendszer által biztosított, szervezeti garanciákra és lehetőségekre építve. A megkérdezettek 35%-a egyébként hasonlónak ítélte meg ebből a szempontból a cégek hozzáállását.

A saját vállalkozás  mindeközben inkább álomnak tűnik: bár a válaszadók 35%-a a saját vállalkozást tartja a munkahelyi és a családi feladatok összehangolásához ideális megoldásnak, addig ténylegesen vállalkozóként jelenleg száz válaszadó közül négyen dolgoznak, míg további kilencen pedig korábban dolgoztak saját vállalkozás keretei között.

Zsuzsa N. Vadász