Top
A „porexia” – amikor a mániánk a pórus – Szépségportál
fade
4348
post-template-default,single,single-post,postid-4348,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

A „porexia” – amikor a mániánk a pórus

A „porexia” – amikor a mániánk a pórus

Meglepő eredményt hozott a L’Oreal megbízásából a közelmúltban készített felmérés. A nőket a mély, kitágult pórus idegesíti a leginkább. Itt a Porexia.

Kiderült, tévesen gondoljuk, hogy minket, nőket a legjobban a ráncaink, a barázdáink vagy a napfoltjaink zavarnak a bőrünkön. A Harris Polls által kétezer nő bevonásával, az Egyesült Államokban készített felmérés keretében a válaszadók közel fele mondta, ha tehetné, megváltoztatná a pórusa méretét, 28 százalék pedig feketén-fehéren beismerte, hogy jobban aggódik a pórusai milyensége, mint a ráncai miatt. Azonban a legdöbbenetesebb mégis az, hogy mit nem lennének képesek a nők feladni pórusaik megváltoztatásáért. A válaszadók 17 százaléka (!) akár a közösségi média használatáról is lemondana, 23 százalék egy évig megtartóztatná magát az alkoholtól, s 11 százalék nem borotválná a lábát ennek érdekében.

A felmérés főbb megállapításai

Túlságosan nagy: a válaszadók 38 százaléka túlságosan nagynak tartja pórusait, a latin típusúaknak 48 százaléka vélekedik így;
Áldozatra készen: a nők 47 százaléka képes lenne áldozatot hozni a pórusok méretének megváltoztatása érdekében (ld. fent);

Szerkesztés, retusálás: a válaszadók 19 százaléka használ szerkeszti a fotóját mielőtt közzéteszi azt;

A szelfik nem tuti nyerők: 13 százalék nem készít önmagáról képet, mégpedig a pórusainkat a mérete miatt.

A Porexia

Új terminológia alakult ki, a porexia, amely a verejtékmirigyeiket (mert ugye a pórus az) mániákusan figyelő, azok miatt folyamatosan aggódókkal foglalkozik. A felmérés arra is választ kívánt kapni, mikor alakul ki ez a mánia, s mit jelent. A következők derültek ki:

Korai kialakulás: a nők 21 százaléka már 15-20 éves korában vizsgálgatta a pórusait;

Sok időt emészt fel: 13 százalék hetente hétszer vagy annál is többször vizsgálgatja a pórusait;

Zavarja a randizást: 14 százalék aggódik a pórusai mérete miatt a randi közben is;

Női dolog: a férfiak 53 százaléka szerint soha észre nem vette, mekkorák egy nő pórusai.

A pórusok

Mintegy 5 millió pórusa van egy átlagos felnőttnek, 20 ezer az arcon. A felmérésről hírt adó közlemény (és a nyomában készült cikkek) szerint a méretért a főfelelős a genetika. Szerepet játszik még a faggyú, a piszok és az elhalt hámsejtek felhalmozódása, ami a pórusok eltömődéséhez vezethet. A napfény okozta károsodások, valamint a pattanások nem megfelelő kezelése is negatívan hat a pórusainkra, növelve azokat.

S hogy mit tesznek a nők, illetve mit tehetnek a nők a pórusproblémáik kezelésére? Erre következő, a témával foglalkozó cikkünk ad majd választ.

Zsuzsa N. Vadász