Top
Napvédelem – csakis természetesen! – Szépségportál
fade
4654
post-template-default,single,single-post,postid-4654,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Napvédelem – csakis természetesen!

Napvédelem – csakis természetesen!

Habár még javában itt a tél, de nem lehet elég korán elkezdeni felkészülni a verőfényes napokra. No meg, télen is süt a nap. Kicsit körbenéztünk, milyen a jó napvédelem – mármint természetes módon.

 

Vannak olyan ételek és italok, amelyek védenek a nap káros sugarai és hatásai ellen, s vannak olyan gyógynövények, olajak, vitaminok és elemek, amelyekkel hasonlóan kedvező hatásokat tudunk elérni. Napvédelem, természetes módon – érdemes ezzel is próbálkozni amellett, hogy javasolt a speciális krémek, olajok, kenceficék használata. A világhálón kutakodva számos ilyenre bukkantunk (például az annmariegianni.com portálon) – most ezek közül tálalunk egy párat.

Levendula

2015_02_02_NAP ELLENI VÉDELEM levendula vágottA levendulának számos pozitív, a háztartásban (és a kozmetikai iparban) is hasznosítható hatása van, de azért, a leginkább a moly elleni védelemre, jó esetben az illatát kihasználó termékekre asszociálunk róla. Pedig ez a lila virágot hozó növény ennél sokkal többet kínál. Kutatások bizonyítják, hogy gátolja az UVA/UVB sugárzás káros hatásainak az érvényesülését. Azt pedig nem is kell ecsetelni, hogy milyen károkat okoz az ultraviola sugárzás a bőrön! Ráncok, idő előtti elöregedés, az immunrendszer gyengülése, de esetenként akár rákos elváltozás is casino online lehet az eredmény.

Zöld tea

Azok az antioxidánsok, amelyek sejtjeidet belülről védik, kívül, a bőrödön is hatnak. A zöld tea például a bőrön alkalmazva véd a nap okozta leégés ellen. De ha teaként fogyasztod, akkor is sokat teszel bőrödért – messze nem elhanyagolható módon például rendszeres, napi többszöri fogyasztása jelentősen csökkenti a bőrrák kialakulásának az esélyét.

Olajfélék

2015_02_02_NAP ELLENI VÉDELEM olajSzámos természetes, növényi olaj segíti a nap elleni védelmet. Ilyen a szezámolaj, a kókuszolaj, az olíva olaj, amelyek blokkolják az UV sugarakat. Például – egy tanulmány szerint – a szezámolaj e sugarak harmadának az átjutását akadályozza meg. A másik két említett olaj 20 százalékos blokkoló hatást fejt ki. A napraforgómagolaj a béta-karotin jó forrása, s egyes kutatások szerint segít a nappal szembeni érzékenység mérséklésében. A brokkoli pozitív hatását ismerjük a rákos elváltozások elleni küzdelemben – nem meglepő módon a brokkolimagolaj védelmet kínál a bőr számára a veszélyes szabadgyök károkkal szemben. De említhetnénk az avokadó, a teafa vagy éppen a borágó és a ligetszépe olajának kedvező hatásait is.

Rozmaring

Ez a konyhában fűszerként használt növény antioxidánsokban gazdag, s védelmet nyújt a szabadgyökök káros hatásaival szemben, miközben gyulladáscsökkentő mechanizmusa is ismert.

És mit tegyél, ha színt szeretnél?

És mi van akkor, ha némi bőrszínre szeretnél szert tenni, de nem barnulsz kellőképpen. Sokan esküsznek a sárgarépára, de a dió is kiválóan megfelel a célnak. A dió kivonata nagyon hatásos önbarnító miközben véd a káros sugarak ellen is.

 

Zsuzsa N. Vadász