Top
Szépségipar: gondot okozhatnak a pénztárgépek – Szépségportál
fade
4810
post-template-default,single,single-post,postid-4810,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Szépségipar: gondot okozhatnak a pénztárgépek

Szépségipar: gondot okozhatnak a pénztárgépek

Óhatatlanul eljön az idő, amikor a pénztárgépek használata kötelező lesz a szépségiparban is. Ám nehezebb lesz az adóhatósághoz bekötött gépekkel felszerelni az üzleteket, mint korábban a hatóság hitte.

Legalábbis erre jutott a Világgazdaság minapi cikke, amely arról is beszámol, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan előáll a szépségipart és a taxisokat online pénztárgépek bevezetésére kötelező jogszabály tervezetével, amelyből még az idén 20 milliárd többletbevételre is számítanának.
Az elképzelés nem új, ugyanakkor számtalan fejlesztést is terveztek korábban. A szépségiparban esetleg olyan online pénztárgépekre lesz szükség, amelyek több vállalkozót is ki tudnak majd szolgálni. Miután a fodrászatokban, kozmetikákban jellemző a székbérlés, vagyis egy helyen több vállalkozó van, logikus volna, hogy ne kelljen mindegyiküknek megvásárolni az új gépet. Ahhoz azonban, hogy többen is tudjanak használni egy kasszát jogszabály módosítás kell, és jelentős fejlesztés is – írja a lap.

Hány gépre lehet majd szükség?

A pénztárgépes szakma 50 esetleg 70 ezer gép értékesítésével számol, ha minden kozmetikában és fodrászatban , valamint taxiban szükség lesz egy új kasszára. Novák Zoltán, a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke szerint azonban abban az esetben is fél éves bevezetési periódussal kell kalkulálni, ha csak a korábbi gépekkel kell ellátni a szépségiparban dolgozókat. Vannak ugyan még kasszák raktáron, de ennyi megbízható masina nincs az országban.
Ha változnak a műszaki paraméterek, vagyis – ahogyan korábban tervezték – igazodni kell a fodrászok, taxisok igényeihez, akkor fejlesztésre is szükség lesz. Ez 3-6 hónapos időszak lehet, attól függően, mennyire lesznek bonyolultak az új előírások. Időbe kerül az is, amíg engedélyeztetik az új rendszereket.

Ezek után kezdődhet a gyártás, majd a bevezetés, vagyis a pénztárgépek elosztása – erre is érdemes hat hónapot számolni.

Zsuzsa N. Vadász