Top
Kiemelt adóellenőrzés: az idei célpontok – Szépségportál
fade
4862
post-template-default,single,single-post,postid-4862,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kiemelt adóellenőrzés: az idei célpontok

Kiemelt adóellenőrzés: az idei célpontok

Tudtad, hogy az idén egyebek között a fodrászok, a műköröm-építők, a kozmetikusok és a masszőrök az adóhatóság kiemelt adóellenőrzés célpontjai? A személyi jövedelemadó és járulék a fókuszban.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden évben meghirdeti az adott esztendőre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. A február második felében nyilvánosságra hozott irányelvek több megközelítésben tartalmaznak kiemelt adóellenőrzés célpontokat. Az egyik ilyen a személyi jövedelemadó. Ebben a fodrászok, a műköröm-építők, a kozmetikusok és a masszőrök kerültek célkeresztbe (a munkaerő-kölcsönzés, a vendéglátó-ipari tevékenységet folytatók, a víz-, gáz- és fűtésszerelők, a magánorvosok, az állatorvosok, a biztosítási ügynökök, a reklámügynökök, az ingatlanközvetítők és a weboldalszerkesztők-tervezők mellett).

Mit keresnek?

A személyi jövedelemadó ellenőrzések körében a 2015. évben is a költségvetésnek szándékosan kárt okozó, valamint a jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek vizsgálata a hangsúlyos – írja összefoglalójában az Adózóna. A jövedelmek eltitkolása egyrészt a tőkejövedelmek eltitkolását jelenti, másrészt a be nem jelentett munkavégzést, illetve a munkavállalók valóságosnál alacsonyabb munkaidőre történő bejelentését (ál-részmunkaidő), vagy pedig a bérek egy részének „zsebbe fizetését”.

Hogyan keresnek?

Az eltitkolt jövedelmek feltárása érdekében a többi között a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyonának a gyarapodását vizsgálják, illetve életvitelüket, azt, hogy az megfelel-e a bevallott jövedelmüknek. S megnézik például a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknél az adókedvezmények (különösen a családi kedvezmény) feltételeinek teljesülését, az adó-visszaigénylések jogszerűségét.

A gazdasági társaságok és a magánszemélyek ellenőrzéseit egymásra épülően végzi el az adóhatóság.

Kiket vizsgálnak?

Az egyéni vállalkozók esetében különösen a bevallási kötelezettségeiket nem teljesítők, a több éve veszteséges, de ennek ellenére jelentős összegű beruházásokat végrehajtók tarthatnak az adóhatóság árgus szemeitől. A kiskereskedelmi jellegű tevékenységet végző adózókat vizsgálja a NAV, ha vallott árbevételeik és értékesített készleteik értéke között aránytalanság áll fenn. Célkeresztben állnak továbbá az aktív korban lévő magánszemélyek, akik egyéni vállalkozói tevékenységüket 1-2 éve megszüntették, azonban a megszüntetés óta az adóhatóságnak nincs a jövedelemszerzésükkel kapcsolatos információja; illetve az egyéni vállalkozóként több éven keresztül a bevétellel közel azonos költséget valló adózók.

Új módszerek

A klasszikus ellenőrzési módszerek – mint például a bevallások ellenőrzése – megtartása mellett egyre jobban támaszkodik a hatóság az informatika adta lehetőségekre, többek között a kockázatelemzésre az ellenőrzésre való kiválasztás során.

Zsuzsa N. Vadász