Top
Fitnesztrend’2015 – Te trendi vagy? – Szépségportál
fade
4876
post-template-default,single,single-post,postid-4876,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Fitnesztrend’2015 – Te trendi vagy?

Fitnesztrend’2015 – Te trendi vagy?

Nagyon nagy átrendeződések nemigen vannak a legnépszerűbb fitnesz fajtáinak a rangsorában az idén sem. A magas intenzitású szakaszos edzés, illertve a Body weight vezeti a Fitnesztrend’2015 listát.

 

Immár kilencedik alkalommal készült el a felmérés, amely sok meglepetést nem okozott azok számára, akik olvasták, látták, tanulmányozták az előzőeke. Némi átrendeződés persze bekövetkezett a Fitnesztrend’2015-ben: az első helyen volt váltás, ami azért érdekes, mert a Body Weight egy olyan mozgásformát – magas intenzitású szakaszos edzést (High-intensity interval training, HIIT) – taszított le a trónról, amely tavaly egy akkor már öt évig veretlennek tűnő formát, az okleveles, tapasztalt fitnesz profiedzést váltotta az élen.

Ami tehát biztos, hogy a HIIT és a Body weight nyerő a fitnesz iránt érdeklődők és azt valamilyen formában űzők körében.

A Zumba lecsúszott

Miként az is biztos, hogy a folyamatos – bár nem drasztikus – átrendeződések következtében vannak olyan mozgásformák, amelyek immár tartósan leszorultak a toplistáról. Ilyen a nálunk még nagyon népszerű Zumba, amely kérészéletűnek bizonyult: 2012-ben került fel a húszas listára, kilencedikként, egy évre rá már a 13. volt, majd tavaly már csak 28., az idén pedig még inkább hátrébb szorulva a 34 lett.

A Pilates, a teremkerékpározás, a fitnesz labda és a Balance training sem került be az idén az első húszba, ami arra utal, hogy a divat nem jelent feltétlenül trendet. Mások szerint a trend is igaz volt, ám ezek a mozgásformák már megtették a magukét, s már lecsengőben van a népszerűségük.

Ugyanakkor a felmérésben résztvevő válaszadók közül többen felvetették, hogy a sorrendbe belejátszanak a piszkos anyagiak is. Továbbra is érezhetőek még a gazdasági válság hatásai – emlékeztetnek –, s így a költségesebb sportok, edzésformák kevesebbek számára elérhető.

A kiadvány

Az amerikai sportorvos-képző intézmény (ACMS) szaklapjában (Health & Fitness Journal) jelent meg az idei évre vonatkozó felmérés és elemzés (Worldwide Survey of Fitness Trends for 2015: What’s Driving the Market), szerzője, Walter Thompson.

A felmérés

A felmérésben résztvevők életkor szerint

2015_04_03TOP10 FITNESS TREND 2015 graf 1Forrás: Worldwide Survey of Fitness Trends for 2015

Hány év foglalkozik fitnesszel?

2015_04_03TOP10 FITNESS TREND 2015 graf 2Forrás: Worldwide Survey of Fitness Trends for 2015

 

 

Zsuzsa N. Vadász