Top
Árulsz a neten? Adózni pedig muszáj! Vagy mégsem? – Szépségportál
fade
4899
post-template-default,single,single-post,postid-4899,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Árulsz a neten? Adózni pedig muszáj! Vagy mégsem?

Árulsz a neten? Adózni pedig muszáj! Vagy mégsem?

Egyre terjed az újrahasználat, amelynek jegyében mind többen értékesítik feleslegessé vált cuccaikat az interneten. Adózni pedig muszáj? Vagy mégsem?

 

Nehéz kiigazodni az adózási szabályok labirintusában – kiváltképpen akkor, amikor úgy gondolod, jogkövető állampolgárként mindenre gondolsz és minden egyes szabályt betartasz. Sokszor azonban kiderül, hogy mégsem. Például, amikor az interneten árusítod ki a számodra felesleges dolgaidat.. És nem adózol a bevétel után. Pedig talán kellene. De adózni mindig kell.De tényleg? Hogy is van ez?

Figyelmeztet az adóhatóság

2015_04_08 PARAGRAFUS JELA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban foglalkozott a témával a minap. Eszerint, ha a magánszemély ingóságait nem gazdasági tevékenység keretében értékesíti, akkor az ebből származó jövedelme után 16 százalékos személyi jövedelemadót (szja)kell fizetnie. Nem kell ugyanakkor fizetni – s nincs számla-, nyugtaadási és áfafizetési kötelezettség sem –, ha az eladásokból  származó bevétel összege az adott (adó)évben nem haladja meg a 600 ezer forintot, illetve a költségek levonása után a jövedelem a 200 ezret.

A NAV szeme mindent lát?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai folyamatosan figyelik az aukciós oldalakat, s azok a hirdetők számíthatnak szúrópróbaszerű ellenőrzésre, akiknél feltételezhető az üzletszerű tevékenység, vagyis jelentősebb mennyiségben, rendszeresen árusítanak a portálokon, miközben adóbevallásukban nem szerepel a gazdasági tevékenységre utaló, önálló tevékenységből származó jövedelem – írta a minap a Magyar Nemzet. Ezt azonban az adóhatóság közleménye cáfolta, de azért tudjuk, az ördög nem alszik.

Internetes értékesítési kiskáté

2015_04_08 INTERNETES ÉRTÉKESÍTÉSHa például a magánszemély szükségleteinek kielégítése céljából ruhákat vásárol, majd a megunt, kinőtt ruhákat interneten keresztül értékesíti, akkor ez nem tekinthető gazdasági tevékenységnek, mert az ingóságok beszerzése nem továbbértékesítési, haszonszerzési céllal történt. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy magánszemély a régi, feleslegessé vált könyveit értékesíti, vagy ha egy kismama a gyermekei feleslegessé vált, kinőtt ruháit adja el.
Akkor azonban, ha egy magánszemély kifejezetten abból a célból vásárol gyermekruhákat, hogy azokat utóbb rendszeresen – például az interneten közzétett hirdetések révén – értékesítse, akkor az így megszerzett jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek tekintendő.

Ha egy kismama értékesíti az interneten a gyermeke kinőtt ruháit, megunt játékait és az ebből, valamint az adóév során más ingó vagyontárgy értékesítéséből származó összes bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme. Nem kell jövedelmet megállapítani a bevételből akkor sem, ha a magánszemély gazdasági tevékenység keretében értékesít ruhákat, egyéb ingóságokat, és az így megszerzett bevétele nem haladja meg éves szinten a 600 ezer forintot.

És ha saját „áru?”

2015_04_08 INTERNETES ÉRTÉKESÍTÉSSAJÁTMásképp kell kezelni, ha a magánszemély a saját maga által előállított ingóságokat értékesíti, például könyvet ír, vagy festményeket, szobrokat, ékszereket készít, és azokat árusítja. Ezeknek a vagyontárgyaknak a létrehozására irányuló tevékenység önálló tevékenységnek minősül, így nem az ingó átruházásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, hanem az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani a magánszemély jövedelmét, és ennek megfelelően kell teljesíteni az adókötelezettségeket is – hangsúlyozza ki az adóhatóság.

Ha érdekel a témában kiadott adóhatósági közlemény további összes részlete, s pontos szövege, itt megtalálod, s kedvedre böngészheted.

Zsuzsa N. Vadász