Top
Csigagél – szeretnél többet tudni róla? – Szépségportál
fade
4926
post-template-default,single,single-post,postid-4926,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Csigagél – szeretnél többet tudni róla?

Csigagél – szeretnél többet tudni róla?

Lassan már megszokhattuk, hogy a szépségipar a természetből merít ötleteket, alapanyagokat, módszereket. Mostanság a csigagél került a figyelem fókuszába.

 

Csigagél. Sokan talán némi undorral gondolnak arra, hogy eme teremtmény nedveit kenjék magukra. Pedig ma már vannak – nem is kevesen , köztük sztárok is –, akik erre esküsznek. Csak két név: Katie Holmes és Ashley Roberts.

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy éppen a közönséges kerticsigák kínálhatják a tökéletes bőr titkának a kulcsát, miközben messze nem, tűnik annak, ha megismerjük mindazt a gazdagságot, amit a csiganyálka vagy csigagél tartalmaz.

Csiganyálka és csigagél

A közönséges kerti csigáról (Helix Aspersa) például azt már kevesen tudják, kétféle nyálkát bocsát ki. A kertben is látható nyálka valójában nagyrészt vízből áll és egyetlen funkciója a csiga mozgásának elősegítése – írja egyebek között a portálunkhoz eljuttatott közlemény. A kozmetikai piac számára fontosabb a másik nyálka a Helix Aspersa Müller, mely az állat egészségének, öngyógyításának kulcsa. Ez egy összetevőkben gazdag anyag, amely elősegíti, hogy az állat bőrét és házát ért sérülések gyorsabban gyógyuljanak, és hozzájárul, hogy az állta teste folyamatosan nedves maradjon. A kozmetikai iparban ezt a koncentrált váladékot használják aktív összetevőként. Ez az, ami sok tudományos kutatás középpontjába került az utóbbi időben.

Felfedezése

1981-ben egy csigatenyésztéssel foglalkozó chilei farmer arra lett figyelmes, hogy a fia kézbőre egyre simábbá bálik, és a apróbb sérülései meglepően gyorsan gyógyulnak. Kilencévnyi kísérletezés után, az 1990-es évek első felében kerültek piacra az első, csigaváladékot tartalmazó kozmetikai készítmények, amelyek nemcsak hidratálnak és ránctalanítanak, de kiválóan alkalmasak hegek, terhességi csíkok kezelésére is.

Azonban nem magát a csiga termékét használja a kozmetikai ipar, hanem az öngyógyításra szolgáló gélt más aktív hatóanyagokkal kombinálják, sokszor feleslegessé téve a szépészeti műtéteket.

 

Zsuzsa N. Vadász