Top
Kamarai regisztrációs díj: Te már befizetted? – Szépségportál
fade
4935
post-template-default,single,single-post,postid-4935,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kamarai regisztrációs díj: Te már befizetted?

Kamarai regisztrációs díj: Te már befizetted?

Már lejárt ugyan vagy két hete a határideje, s akinek nem inge, ne vegye magára! De akinek igen, az azért fizesse be. Hogy mi ez? Hát a kamarai regisztrációs díj!

 

Immár harmadik éve kötelező – bár nem adónak hívják – minden egyes magyarországi egyéni és társas vállalkozás számára a kamrai hozzájárulásnak is nevezett regisztrációs díj befizetése, amit elvben – a törvény értelmében – a kamarai közfeladatok ellátásához való hozzájárulás gyanánt kell leróni.

Nem érdemes elmismásolni a befizetést, ugyanis a jogszabály úgy rendelkezik, hogy akik elmulasztották a törvényben előírtak teljesítését (nyilvántartásba vétel, illetve hozzájárulás megfizetése) számíthatnak arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) behajthatja a díjat. A kamarai hozzájárulás ugyanis köztartozásnak minősül, az adóhatóság inkasszót bocsát ki, amely – az elmaradás mértékétől függően – akár több tízezer forint plusz terhet is jelenthet a vállalkozásoknak.

Sok a nem-fizető

Egyelőre persze idei statisztikák még nincsenek, de árulkodóak a tavaly nyári adatok, hiszen minden évben március31. a befizetési határidő. Egyszóval a NAV júliusig 6349 eljárás eredményeként, 53 millió forint hátralékot tudott behajtani.  A NAV korábbi tájékoztatása szerint egyébként először a 2012 óta nem fizető cégek számláiról emelik le a tartozásokat.

Korábbi lapértesülések szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nyilvántartása szerint akár a 150 ezret is elérheti a 2014-es befizetést nem teljesítők száma. Dunai Péter, az MKIK főtitkára a Magyar nemzetnek azt mondta, a 2013-ban mintegy 600 ezer vállalkozás fizette meg a hozzájárulást, 2014-re azonban  csupán mintegy 440 ezer befizetést számoltak el az első félév végére.

Akiknek nem kell fizetniük

Vannak olyanok, akiknek nem kell (regisztrálniuk és) fizetniük. Az egyéni vállalkozókra vonatkozó törvény tartalmazza a kivételeket – sajnos azonban ezek egyike sem tartozik a szépségipari szereplők közé.

Amit (elvben) kapunk a pénzünkért

A jogszabály szerint legalábbis, a kamara köteles a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani a fizetőknek. Bárki fordulhat a 2012. augusztus eleje óta működő Információs és Tanácsadó Iroda szakembereihez, aki rendelkezik kamarai regisztrációs számmal. A tanácsadás sokrétű és ingyenes, e-mailben, telefonon és személyesen is várják a kis- és középvállalkozások megkereséseit.

Ha már kell, hogyan fizessünk?

A kamarai hozzájárulást akár banki átutalással, akár készpénz-befizetéssel (ügyfélszolgálaton illetve a Budapest Bank Zrt. fiókjaiban), valamint az ügyfélszolgálaton igényelhető „sárga postai csekken” lehet befizetni.
További részleteket itt lehet találni a technikai lebonyolítás módjairól, az előírásokról, stb.

Zsuzsa N. Vadász