Top
Borravaló: szépen jut a szépségiparba – Szépségportál
fade
4946
post-template-default,single,single-post,postid-4946,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Borravaló: szépen jut a szépségiparba

Borravaló: szépen jut a szépségiparba

Borravaló: mindannyian érintettek vagyunk benne, sokan egyes helyzetben adják, másokban pedig kapják. A legtöbb borravalót a fodrászok és a kozmetikusok kapták tavaly, több mint 2,6 milliárd forintot.

Ez az összes borravaló közel harmadát jelentette 2014-ben. Ez egy-egy alkalommal átlagosan 300 forint körüli összegnek felelt meg.

Mindez a Központi Statisztikai Hivatal napokban megjelent, a borravalóval és a hálapénzzel foglalkozó kiadványában olvasható. Kiderül belőle az is, hogy a borravaló-kiadások legfőbb területei: a szépségipar, a vendéglátás és kereskedelem, a személyszállítás és fuvarozás, illetve a javítással kapcsolatos szolgáltatások és tevékenységek. Régóta léteznek úgynevezett „borravalós szakmák”, ahol a szolgáltatás igénybe vevők által adott összegek beépülnek az alkalmazottak fizetésébe, némely esetben adózási kötelezettségük is van utána.

Ennyi volt annyi

Forrás: KSH

Forrás: KSH

 

 

2014-ben 8,4 milliárdot adtak ki borravalóra a magyar háztartások, a korábbi, 1998. évi vizsgálat szerint pedig 5,3 milliárd forintot.

Nominálértéken másfélszeresére nőtt, reálértéken viszont kétharmadára csökkent a borravaló értéke. 1998-ban jövedelmünk 0,16%-át fizettük ki  borravalóra, 2014-ben ennek csak a felét (0,08%-ot).

 

 

 

 

Kik, mennyit kaptak?

2015_04_16 BORRAVALÓ 3A már említett szépségipari szolgáltatók után a második legnagyobb borravalós tétel (2,5 milliárd forint) a pincéreknek, felszolgálóknak, illetve az ételfutároknak adott összeg. Az étel házhoz rendelése (akár otthonra, akár a munkahelyre) igen népszerű, hatalmas a kínálat, sok a házhoz szállításra specializálódott cég. 2014-ben e szolgáltatásnál egy-egy alkalommal 200 forint körüli borravalót adtunk az ételfutároknak, ételkiszállítóknak, ám a hagyományos éttermi étkezés során ennek átlagosan a dupláját is otthagytuk, alkalmanként 400 forintot.
A következő az összes borravalóra kiadott értékekből a benzinkutasnak (9,3%) és a postásnak (7,5%) adott borravaló. A háztartások alkalmanként 200 forint körüli összeget hagytak a benzinkúton, és a postások is e körüli összeget kaptak egy-egy alkalommal.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

 

A több tételt összefoglaló egyéb szolgáltatások – idetartozik a szén-és tűzifaszállítás, temetkezési szolgáltatás, állatorvos, szemétszállítás, állatkozmetika – az összes borravalós kiadásból 4%-ot tett ki.

A taxisnak és teherfuvarozónak adott borravaló 2014-ben alkalmanként 300–350 forint között volt. Az autópiac bővülésével a kínálat is széleskörűen nőtt, jelenleg a háztartások több mint felében van gépjármű. E külső tényezők hatására a taxi, mint szolgáltatás igénybevétele csökkent, a borravalós összkiadáson belül csak 2%-ot tett ki 2014-be

 

Zsuzsa N. Vadász