Top
Online pénztárgép: már társadalmi egyeztetésen – Szépségportál
fade
4957
post-template-default,single,single-post,postid-4957,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Online pénztárgép: már társadalmi egyeztetésen

Online pénztárgép: már társadalmi egyeztetésen

Nagy olvasottságot hozott a közelmúltban általunk is megírt „fenyegetés”, mely szerint hamarosan a szépségipari szolgáltatók is felkészülhetnek arra, hogy a számukra is kötelező lesz az online pénztárgép bekötése az üzletekben. Vannak fejlemények.

A minap Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára beszélt – sok más mellett – az online kasszák bekötésének kötelezettségéről, annak kiterjesztéséről újabb területekre. A Napi Gazdaságnak adott interjút, s ebben érintette a kérdést.

Mint mondta, jelenleg az egyeztetés időszakában van az online pénztárgépek kötelezettségét szabályozó rendelkezések előkészítése. Azokat csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az előírások végrehajtására s kitűzhetők a reális határidők. A jövőben a taxisok, a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, s ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzőtermek üzemeltetői is.

Adócsökkentés lehet?

A kormány feltett szándéka – mondta –, hogy a személyi jövedelemadó ma 16 százalékos kulcsát a 2018-ig egy számjegyűvé teszi. Vizsgálják a társasági adó mérséklését is. A tervek szerint egykulcsossá tennék a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd.

Az általános forgalmi adó kulcsa egyelőre nem mérséklődik.

Egyéb változások is lehetnek

Megfordítanák a személyijövedelemadó-bevallás menetét. Ma a munkavállalónak, a jövedelmet megszerző embernek kell elkészítenie a bevallást, a hivatal ezután ellenőrzi, hogy a dokumentum helyesen tartalmazza-e az adatokat. A jövőben viszont a hivatal töltheti ki a rubrikákat, a kész nyomtatványt pedig átnézésre, jóváhagyásra megküldené a magánszemélyeknek. Az új módszert– teszt jelleggel – már 2016-ban elindítják egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal.

Rossz adós után jó adózó

Jöhet a jó adózók kategóriája – derül ki az interjúból. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a részleteket még nem dolgozták ki, „de a kívánalmak között minden bizonnyal szerepel majd, hogy az adott vállalkozás néhány évig jelentősebb szabályszegés nélkül vegyen részt a gazdasági folyamatokban, s közteher-viselési kötelezettségeit is rendben teljesítse: bevallásaival, nyilvántartásaival, adóbefizetéseivel ne legyen gond.”

Zsuzsa N. Vadász