Top
Cégvezető nők Magyarországon – nem állunk rosszul – Szépségportál
fade
5088
post-template-default,single,single-post,postid-5088,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Cégvezető nők Magyarországon – nem állunk rosszul

Cégvezető nők Magyarországon – nem állunk rosszul

Hazánkban a cégvezetők 32 százaléka nő, sőt a cégtulajdonlás terén még nagyobb arányt képviselnek.  Minél kisebb egy cég, annál valószínűbb, hogy női tulajdonosa és/vagy vezetője van.

 

A cégvezető nők jelenlétével persze mindenki jól jár, már csak azért is, mert – egy amerikai felmérés szerint a – nők és a férfiak eltérően értékelik az etikus döntéseket. Összességében a cégvezető  hölgyek etikusabbak és kevesebb kockázatot vállalnak, így a vezetésben férfi társaikkal együttműködve az eredmény hosszú távon sikeresebb cég, magasabb szintű cégkultúra lehet.

Sok a női tulajdonos

A nők a tulajdonosok körében még markánsabban képviseltetik magukat, országos szinten 40 százalékos az arányuk. Igaz, itt is számít a cégméret: minél nagyobb a vállalkozás, annál kisebb a női tulajdonosok aránya. A 250 fő feletti cégekben vannak legkevesebben – 28,1 % –, míg a legkisebb vállalkozásokban a legtöbben (41,1 %).

 

2015_04_24 CÉGVEZETŐ NŐK 3

 

De azért tulajdonosként arányaiban jóval több nőt látunk a hazai cégeknél, mint vezetőt, ami különösen igaz a nagyobb vállalkozásokra. Míg a legkisebb vállalkozásoknál 34 % a női vezetők aránya, addig a legnagyobb – 250 fő feletti – cégeknél már csak 15,1 %.

Minderről a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében olvashatunk. Az elemzés a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálta Magyarországon.

 

Nem állunk rosszul

 

Az Európai Bizottság 2012 novemberében terjesztett elő egy uniós jogszabályt, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett európai vállalatok vezetésében 40 százalékos legyen a nők aránya. Magyarország nem áll rosszul ezen a téren, mivel összességében a magyar cégek vezetőinek 32 %-a, azaz a cégirányítók harmada hölgy. Cégenként meglehetősén vegyes kép mutatkozik, számos olyan nagyvállalat van, ahol egyáltalán nincs hölgy a vezetésben, de vannak olyan cégek ahol már a nemek aránya kiegyenlített.

 

2015_04_24 CÉGVEZETŐ NŐK 1

 

Megyei jellegzetességek

A Bisnode elemzése szerint megyei bontásban nagyon hasonló értékekkel találkozunk. Megyei átlagban 29,6 % és 33,9 % közötti a női vezetők aránya a vezetésben. A Csongrád megyei cégeknél a legmagasabb (33,92 %) ez a szám. Ezzel szemben a Vas megyei cégek vezetésében a legkisebb arányú (29,62 %) a hölgyek aránya.
Meglepő, hogy Budapest nem jár elől a nők vezetőként történő foglalkoztatásában, mivel csupán 5 megyét előzött meg 32,14 %-os értékével. Ez alapján elmondhatjuk, hogy a fővárosi cégek más területekhez képest inkább férfiközpontúak.

 

2015_04_24 CÉGVEZETŐ NŐK 2

Megj.: a táblázatok forrása: Bisnode

A teljes elemzést itt találod.

Zsuzsa N. Vadász