Top
PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A lábgomba – Szépségportál
fade
5083
post-template-default,single,single-post,postid-5083,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A lábgomba

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: A lábgomba

„Lábaink tartó pillérként szolgálnak egész életünkben, fordítsunk hát nagyobb hangsúlyt ápolásukra!” – írja fel az általános receptet a láb gyógyásza. Kovácsné Marcsi ezúttal a lábgomba problematikáját járja körbe.

 

Sokak problémája a lábgomba – s gyakran még azt sem tudja az elszenvedője, hogy mi is a baj a lábával, csak – enyhébb vagy durvább jelek alapján – érzi, tudja, valami nem stimmel. Ilyenkor sokszor a lábgomba a baj.

A lábgomba tünetei

Megjelenésének – stádiumától és más egyéb okból – több tünete is lehet:

–    megvastagodott felrakódás a talp(ak)on,
–    lábviszketés és égő érzés,
–    kismértékű részleges kivörösödés,
–    kis hólyagok,
–    hámlás,
–    nedvedzés

 

 

2015_04_24 PEDIKŰRÖS LÁBGOMBA

 

A lábgomba egyik változata a lábujjak közötti területeket támadja meg (mycosis interdigitalis). Ezzek pedig végképp nem szabad játszani, ugyanis a mycocis interdigitalis jelentősen növeli az orbánc (erysipelas) kockázatát

A lábgomba leggyakoribb okozója a Trichophyton rubrum.

 

 

Kialakulásának okai

Becslések szerint minden tízedik ember szenved a lábgombától, ám ennek ellenére csak kevesen kezeltetik a kellemetlen gombás fertőzést. A gomba első sorban a lábujjak között talál magának optimális, azaz nedves és meleg tartózkodási helyet.

A kulcs, a megelőzés

Mint minden más fertőzésnek, betegségnek, elváltozásnak, ennek is a legjobb gyógymódja a megelőzés. A megelőzés már otthon, a családban kezdődik. Néhány hasznos tipp:

–    mindenkinek a családban külön lábtörölközője legyen,
–    kerüljük a műszálas zoknikat,
–    ne járkáljunk mezítláb padlószőnyegen,
–    zuhanyzóban, öltözőben, szaunában mindig a saját papucsunkban járjunk!

Különösen oda kell figyelni a lábgomba megelőzésére, ha hosszú antibiotikumos kezelés miatt legyengült az immunrendszered. Ugyancsak veszélyeztetettek a cukorbetegek vagy az alsó végtagkeringési rendellenességben szenvedők. Emellett különösen ki vannak téve a fertőzésnek azok, akiknek fokozottan izzad a lábuk, illetve, ha már volt lábgombájuk hajlamosabbak az újrafertőződésre, továbbá azok, akik gyakran megfordulnak  zuhanyzókban, strandokon, szaunákban, fürdőhelyeken.

Lábgomba kezelése

Természetesen a megelőzés nem mindig segít. S hogy mit lehet, kell tenni, amikor már kialakult a lábgomba? Több lehetőség közül választhatunk, íme néhány:

Használhatunk természetes gombaölő szereket, lábfürdőként a meleg vízbe cseppentve érdemes használni, 10-30 csepp/lábfürdő adagolásban.:

–    teafa-olaj,
–    fokhagyma vagy körömvirág készítmények,
–    grépfruitmag cseppek,
–    rozmaring-, majoránna-, fahéj-, levendula-, szegfűszeg-, borsmentaolaj.
Ha a készítmény az olajat krém formájában tartalmazza, akkor – értelemszerűen – a lábgombával fertőzött részre kell kenni azt.

Hasznos lehet a lábgomba ellen a szerek váltogatott használata is, így a kórokozók nem tudják megszokni és esetleg rezisztenssé válni.

Gyógyszertárban sok vény nélküli gombaölő szer kapható, ilyen a Candibene-Teva krém, Digifungin kenőcs, Canesten Plus bifonazol krém, Lamisil Derma krém, Mycosid külsőleges por, Terbisil krém, Lomexin 2% krém. Figyelem! Ezek használatáról mindig kérd ki a gyógyszerész véleményét!

Amikor irány az orvos!

Van azonban olyan súlyosabb fertőzés is, amikor orvoshoz kell fordulni. Ezek a következők:

–    Ha a lábgombával fertőzött terület begyullad, vagy begennyesedik;
–    Ha egy időben más testrészeken is kiütések jelennek meg;
–    Ha cukorbetegséged, vagy lábszárfekélyed van;
–    Ha a gombásodás a lábháton is megjelenik (vagyis nem csak a lábujjak között, a talpon és a lábfej szélén);
–    Ha a körmök is túlzottan megfertőződtek.

MARCSI MUNKA KÖZBENKovácsné Marcsi igazi tapasztalt – ahogy ő mondja –lábápoló, aki Stúdió 58 szalonjában évtizedek óta várja a vendégeket, köztük olyat, aki szüleitől „örökölte meg” őt. A Szépségportál szakértője, ismeri szakmájának minden csínját-bínját, s hétről-hétre megoszt velünk a profiknak és laikusoknak is érdekes ismereteket, tudást, trükköt, módszert és eszközöket. (Itt olvashatod életrajzát, itt pedig elérhetőségét).

Zsuzsa N. Vadász