Top
Szociális szépségszalon a belváros szívében - Szépségportál
fade
5121
post-template-default,single,single-post,postid-5121,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Szociális szépségszalon a belváros szívében

Szociális szépségszalon a belváros szívében

Gondolatébresztő írásra bukkantunk a hvg.hu portálon egy szociális szépségszalonról. Egy olyan helyről a főváros szívében, ahol éppen úgy szépülni térnek be a nők, mint más szalonokba, csak éppen…. Te segítenél?

 

Budapesten, azon belül is Erzsébetvárosban működik az országban az első szociális szépségszalon, a Masni (= a Munkaerő-piaci Aktivizálást Segítő Nőbarát Iroda frappáns rövidítése). A társadalmi célú szépségszalon ötlete nem magyar találmány, Franciaországban 2006-ban egy Lucia Iraci nevű fodrász nyitotta az első ilyet, ahol a társadalom perifériájára szorult nőknek segítenek nőiességük, magabiztosságuk visszanyerésében, főként állásinterjúk előtt.

2015_04_30 SZOCIÁLIS SZÉPSÉGSZALON 2A 100 százalékban önkormányzati fenntartású intézmény kétszintes, ami azért fontos, mert a Masniba nemcsak szépülni járnak a nők, hanem a munkaerő-piaci integrációjukban is próbálják segíteni őket. Segítenek körbenézni, hogy hol tudnának elhelyezkedni, segítenek önéletrajzot írni, de lehetőség van részt venni pszichológiai tanácsadáson és csoportos tréningeken is. Tehát minden olyan segítséget megadnak, amelyre egy foglalkoztatási tanácsadó képes lehet. A szépészeti szolgáltatással pedig megkoronázzák mindezt.

Az elképzelés helyességét mutatja, hogy a Masni tavaly őszi indulása óta a náluk megfordult nők több mint 50 százaléka talált magának munkát, ráadásul úgy, hogy azt hosszabb távon is meg tudta tartani. A munkába állás után ugyanis még 3 hónapig tart az utókövetés, és segítenek, ha szükség van rá.
Adományruhákból több méretben is tudnak kölcsönözni néhány elegánsabb szettet, így ha valakinek nincs megfelelő öltözéke egy állásinterjúhoz, arra is van megoldás. Sőt, volt olyan, aki még jó ideig visszajárt ruháért, miután sikerült elhelyezkednie, hogy megfelelően tudjon megjelenni a munkahelyén, s amíg nem gyűlt össze annyi pénze sajátot venni.

2015_04_30 SZOCIÁLIS SZÉPSÉGSZALON 2A Masni egyetlen „szépséghibája”, hogy csak VII. kerületi, aktív korú nők vehetik igénybe a szolgáltatást. A klientúra nagy részét pedig jellemzően a harmincas éveik közepén járó, gyesről visszatérő anyukák teszi ki, akiket a kisgyerekük miatt nem akarják újra alkalmazni, illetve a 45+-os korosztály, akiket meg azért nem foglalkoztatnak, mert már túl öregnek tartják őket. De azt mondják, megfordul náluk sok roma nő is, akik mind életkoruk, mind munkatapasztalatuk alapján alkalmasak lennének egy pozíció betöltésére, de sokszor, ahogy a munkaadó az interjún meglátja őket, azt hazudja, hogy már betöltötték az állást.  Nekik idén tavasszal, külön tréningeket is szerveztek, hogy segítsék az integrációjukat.

A Masni sikeres, s mint a cikkből kiderül, egyetlen dologra mégiscsak szükségük lenne. Arra, hogy a munkájukba be tudjanak vonni önkénteseket, és még több nőnek adják meg az esélyt: a kiutat a kilátástalanságból.

„A legszegényebbeknek is joguk van boldognak lenni, ha pedig nőkről beszélünk, ehhez az egyik leginkább egyértelmű út, ha szépnek, ápoltnak érezhetik magukat. Ha sikerül visszanyerni az önbizalmukat, minden könnyebben fog menni, a munkakeresés is.” (Lucia Iraci)

A gondolatébresztő riportot teljes terjedelmében itt olvashatod el.

Zsuzsa N. Vadász