Top
PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: Cukorbeteg láb ápolása – Szépségportál
fade
5134
post-template-default,single,single-post,postid-5134,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: Cukorbeteg láb ápolása

PEDIKŰRRŐL A PEDIKŰRÖSTŐL: Cukorbeteg láb ápolása

„Lábaink tartó pillérként szolgálnak egész életünkben, fordítsunk hát nagyobb hangsúlyt ápolásukra!” – írja fel az általános receptet a láb gyógyásza. Kovácsné Marcsi ezúttal a cukorbeteg láb ápolásáról ír.

A cukorbeteg láb ápolása különös odafigyelést igényel.

Íme, az okok

A cukorbetegség következtében a lábat felépítő csont, izom, bőr és idegsejtek különböző mértékben sérülhetnek. A lábboltozatot képező csontok összeroppannak, a talp zsírpárnái elcsúsznak, a megváltozott nyomáspontok miatt bőrkeményedések alakulnak ki.

Az idegsejtek károsodása érzészavarral is jár. A fájdalom, nyomásérzés csökkenése miatt kevésbé lehet észrevenni például a szűk cipő okozta fájdalmat, későn veszik észre a feltört sebet. A hő érzés elvesztése miatt télen a hideget, ha lábát például a fűtőtestre helyezi, akkor a meleget nem észleli megfelelően, ami pedig könnyen fagyási vagy égési következményekkel járhat.
Cukorbetegek esetében sérülések esetén gyorsabban alakul ki fertőzés és  gyulladás, mely ráterjedhet a kötőszövetre, csontokra is. A láb vörös, meleg és fájdalmas lesz. Kezelés elmulasztása esetén súlyos állapot alakulhat ki.

Tippek, megelőzésre

Mint általában, ezúttal is a legjobb tanács, amit adhatunk, a megelőzés, az, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt. Ehhez néhány tanácsunk, tippünk:

Egészséges életmóddal, napi fél-egy órás sétával a láb vérkeringése javítható. Ülőmunka esetén időnként fel kell állni, pár lépést sétálni kell. Illetve ülve is naponta többször tanácsos lábtornát végezni.

A helyes életvezetéssel és diéta tartásával az erek, idegek, csontok  károsodása megelőzhető.

A lábak ápolása legyen a napi testápolás szerves része.

Fürdésnélsemleges vegyhatású  tusfürdőt használj, puha szivacsot alkalmazz, a lábujjak közét is mosd meg. Fürdés után puha törülközővel itassad szárazra a lábad, a lábujjak közét is.

Naponta vizsgáld át a talpad, a lábujjaid közét. Hólyagok, sebek, berepedezések esetén időben fordulj orvoshoz.
A talpon, sarkon megvastagodott bőr, áztatás után óvatosan habkővel, vagy reszelővel vékonyítható. Semmiképpen se használj azonban éles, szúrós eszközöket (olló, szike), a sérülések elkerülése érdekében. A bőr kiszáradásának elkerüléséhez használj rendszeresen  bőrápoló krémet, ezzel megelőzheted a bőrkeményedések, szárazságból adódóan kialakuló berepedések kialakulását.

Láb és körömápolásnál vigyázz, hogy ne sértsd meg a környező bőrt.

Körömgombásodás esetén korán fordulj bőrgyógyászhoz.

Ne járj mezítláb, mert az idegkárosodás miatt nem veszed észre, ha kemény tárgyra lépsz, vagy bőrsérülés alakul ki.
Kényelmes cipőt használj, melynek orra megfelelően széles legyen, hogy lábujjaidat ne nyomja össze. Szükség esetén cukorbeteg gyógycipő használata javasolt.

 

MARCSI MUNKA KÖZBENKovácsné Marcsi igazi tapasztalt – ahogy ő mondja –lábápoló, aki Stúdió 58 szalonjában évtizedek óta várja a vendégeket, köztük olyat, aki szüleitől „örökölte meg” őt. A Szépségportál szakértője, aki ismeri szakmájának minden csínját-bínját, hétről-hétre megoszt velünk a profiknak és laikusoknak egyaránt érdekes ismereteket, tudást, trükköt, módszert és eszközöket. (Itt olvashatod életrajzát, itt pedig elérhetőségét).

 

Zsuzsa N. Vadász