Top
Így választanak ők, a 60+ generáció tagjai – Szépségportál
fade
5158
post-template-default,single,single-post,postid-5158,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Így választanak ők, a 60+ generáció tagjai

Így választanak ők, a 60+ generáció tagjai

Habár a kozmetikai ipar folyamatosan bombázza az idősebb korosztályt, a 60+ generáció tagjait a különféle anti-ageing szerek alkalmazásának fontosságáról szóló információkkal, a jelek szerint a siker csak részleges. Egy felmérés eredményei azt vetítik előre, hogy van növekedési potenciál a piaci szereplők számára.

 

Legalábbis erre a következtetésre lehet jutni elolvasva a brit piackutató, a Euromonitor International közelmúltban közzétett fehér könyvét, amely különböző területeken – közte a szépségiparban – mérte fel az idősebbek – 60+ generáció tagjainak – fogyasztói magatartását. A minket érdeklő fejezet szerzője – Szalai Ildikó, a brit Euromonitor International szépség- és testápolási vezető kutatója – egy olyan felmérés eredményére hivatkozik írásában, amelynek keretében 16 ország 6 600 15 és 65+ év közötti lakosát kérdezték meg 2014-ben.

 

Így látják a válaszadók

 

A felmérés eredménye rávilágított arra, hogy mennyire nem terjedtek még el az anti-ageing termékek az idősebbek körében.

Forrás: Euromonitor International

Forrás: Euromonitor International

Mint a mellékelt grafikon is mutatja, a megkérdezetteknek csak mintegy 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az online felmérést megelőző három hónapban használt ilyen jellegű terméket. Pedig – az is láthatóvá vált –, hogy más termékeket használnak, csak éppen nem ezzel a céllal.
Mindebből a szerző azt a tanulságot is levonja, hogy bár a tudomány egyértelmű eredményeket ért el a korosodás különféle okainak a felderítése terén, továbbra is szakadék tátong a különféle célok és a termékek között.

 

Mit kellene tenni?

 

2015_05_05 EUROMONITOR FEDŐLAPAz anti-ageing termékek, módszerek portfolióját egymástól elkülönítetten kellene a célok alapján összerakni – így külön kellene kezelni a megelőzést, a védelmet és az öregedés külső jegyeinek a halványítását, eltüntetését, visszafordítását, illetve a sejtmegújhodást. (Ez utóbbira hozza példaként a L’Oréal Paris Age Perfect Cell Renew Night Cream-et). Mert ugyan az anti-ageing archidratálók – egyebek között az A-vitamin egyik hatóanyaga, a retionol alkalmazásával, hyalurinsavval és UV szűrővel – segítenek a hidratálásban és abban, hogy a bőr telítettebbe váljék, ezáltal halványítva a ráncokat, illetve szilikon alkalmazásával fényesebbé tudják varázsolni az öregedő bőrt is, de a sötét foltok és az egyenetlen bőrtónus hatásos kezelésében nem jelentenek megoldást. Ez utóbbiakra más termékek állnak rendelkezésre, például a Clinique’s Even Better Dark Spot Corrector.

 

Fizetőképesség és hűség jellemzi a korosztályt

 

2015_05_05 EUROMONITOR FEDŐLAPA felmérés rávilágít arra, hogy a 60 év felettieknek csupán mintegy harmada alakított ki komplex öregedésgátló rutint magának – tehát van hova fejlődniük a termékekkel, módszerekkel, eszközökkel foglalkozó cégeknek.

Mindenképpen megéri erre (is) koncentrálni, hiszen ez a korosztály fizetőképes kereslettel rendelkezik és tagjai a legkevésbé árérzékenyek. S mi jellemzi még őket? Nos, kevésbé hatja meg a hatvan éven felüli embereket a multifunkcionalitás ígérete: csak 30 százalékuk jelölte ezt a bőrápolási termékek közötti választás prioritásaként, s csak 27 százalék a hajápolási termékek esetében. Mindebből tehát az (is) következik, hogy az igény a célzott termékek és módszerek iránt a legnagyobb.

 

Amit preferálnak

 

2015_05_05 EUROMONITOR FEDŐLAPA legfontosabb kiválasztási szempont a termék/módszer funkciója, így a hidratálás vagy a nap káros sugarai elleni védelem a bőrápoló, illetve a töredezésgátló és természetességet nyújtó eredmény a hajápoló szerekben. Ezeket a hatásokat a válaszadók 37 százaléka nevezte meg.

A korosztályt a legkevésbé sem érdekli, hogy milyen celeb használ egy-egy adott terméket, hasonlóan nem ugrik a limited edition, vagy a kézileg gyártott hívószavakra, csupán 3 százalék nevezte ezeket fontosnak.

Ugyanakkor ez a hűség generációja: a megkérdezettek 57 százaléka rendszeresen ugyanazt a márkát, terméket vásárolja. A legkevésbé a testápolók kiválasztásánál bizonyulnak lojálisnak – de még ott is 47 százalékos arányban azok.

 

Mit tegyenek a piaci szereplők?

 

2015_05_05 EUROMONITOR kommentA felmérésből a szépség- és kozmetikai ipar minden szereplője levonhatja a tanulságot, s elgondolkodhat azon, a saját üzletágában mit és hogyan változtasson, hogy elcsábítsa, s hűségessé tegye ezt a korosztályt. A felmérés is ad erre vonatkozó tanácsokat, közte diverzifikációt a termékek között, a már bevezetett márkanév által kínált lehetőségek kiaknázását. Természetesen a módszereket, eszközöket a helyi sajátosságokhoz kell igazítani. Amire biztosan mindenütt nagy hangsúlyt kell helyezni, az a hatásosság, hatékonyság és megbízhatóság. Ez jó termékkel és módszerrel párosulva sikert fog eredményezni.

Zsuzsa N. Vadász