Különösen figyelemre méltó vitaminok – télen
A tél közeledtével nem csak mi magunk, hanem a bennünk lévő vitamintartalékok is kimerülhetnek. Kis odafigyeléssel megőrizhetjük egészségünket, vitalitásunkat. Érdemes ebben az időszakban is természetes módon bejuttatni e nélkülözhetetlen anyagokat a szervezetbe, hiszen amellett, hogy jobban hasznosulnak a bevitt anyagok, az egész táplálkozásunk egészségesebbé válhat. S bár minden vitamin szervezetbe juttatása fontos, most kiemelten azokkal foglalkozunk, amelyek a nyári gyümölcs- és zöldségbőség után a hidegebb évszakok beköszöntével nagyobb odafigyeléssel adhatók meg a szervezetünk számára.
A napfénnyel együtt a D-vitamin is eltűnik az őszi-téli időszakban, hacsak nem gondoskodunk mi magunk annak pótlásáról. A D-vitamin az állati fehérjékben, tejtermékekben, a húsokban, tojásban fordul elő nagyobb mennyiségben. Ennek a vitaminnak legfőbb erénye a kalcium beépülésében, a csontok épségének megőrzésében van.
Az A vitamin (azaz retinol) szintén fontos szerepet játszik a csontképződésben, emellett nagy jelentőséggel bír a szem működésének és az egészséges, szép bőr fenntartásának biztosításában. Szinte ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő, mint a D-vitamin, ezeken belül a legjelentősebben az állati belsőségekben (máj, vese). Az A-vitamin úgynevezett provitaminja (anyagcsere-folyamatban vitaminná alakuló anyagok) az antioxidáns hatású karotin a sárgarépában, a paradicsomban, a parajban, a paprikában fordul elő nagyobb mennyiségben.
A B-vitaminok az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr legfőbb vitaminjai. A legtöbb élelmiszer tartalmazza a B-vitaminok valamelyikét. E vitamin legjobb forrásai a zöldségek – kiemelten a burgonya –, a teljes kiőrlésű gabonák és a húsok közül a sertés és a csirkehús.
Bármely évszak legfontosabb vitaminja a C-vitamin. Ennek hiányában az immunrendszer gyengül, védtelenné válunk a betegségek ellen, vérzékenység, izomsorvadás léphet fel. A téli időszak egyik szerencséje, hogy az ez idő tájt is bőségesen kapható citrusfélékkel (narancs, citrom, grapefruit) tudjuk tölteni a C-vitamin-raktárainkat, ehhez segít még a paprika és a csipkebogyó valamilyen formában történő rendszeres fogyasztása.
Ha rendszeresen fogyasztunk a fent említett élelmiszerekből a zimankós időkben is, elejét vehetjük a téli meghűlésnek, az egyéb betegségek kialakuláásnak. Jó formában tudjuk végezni mindennapi teendőinket.