Top
Szépségtippek keletről – Szépségportál
fade
792
post-template-default,single,single-post,postid-792,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Szépségtippek keletről

Szépségtippek keletről

Amikor szóba kerül a feng shui, mindenki a térrendezés művészetére gondol. Chao-Hsiu Chen könyve azonban érdekes alcímet kapott. Feng shui a szépségért és az egészségért. 2004-ben az Édesvíz kiadó gondozásában megjelent barackrózsaszín borító belső lapjai így csábítanak: titkos kínai praktikák a harmóniáért és az örök fiatalságért.

 

fengshuiFölösleges lenne vitába szállni arról, hogy a mai világban az egyik legfontosabb árucikk az egészség, és rögtön a nyomában a szépség. Senki sem akar beteg, ráncos, túlsúlyos lenni, azonban a túlkínálat a polcokon elbizonytalanít. Méregdrága kencék, kemény diéták és edzéstervek, költséges kozmetikus kezelések egész sora áll a rendelkezésünkre, hogy segítségükkel a szépségünket fenntartsuk és megújítsuk. A hitünk, talán pont a túlkínálat miatt, komoly csorbát szenvedett.

 

Ezekre és sokkal mélyebb problémák megoldására vezet rá bennünket a könyv, mindezt nem csak meggyőzően és hatásosan, de egyben gyakorlati tanácsokkal ellátva. Az olvasó tiltakozhat, mondván, megannyi könyvet, dvd-t lehet kapni a témában, és legtöbbször túlságosan is lusták vagyunk hozzá, hogy a könyvekben leírt technikákat kipróbáljuk, hovatovább átültessük mindennapjaikba. Akkor miért?

 

Az egészség és a szépség életmód kérdése. Időt kell szakítani a kozmetikusra, a fodrászra, az orvosra és a helyes táplálkozásra is. Aki pont az időt és az energiát sajnálja önmagától, annak ritka kincs lesz az ősi, kiadást nem igénylő praktikákat tartalmazó könyv. Pontosan. A könyvben elhangzó gyakorlatok és technikák nem igényelnek anyagi hozzájárulást és nem vesznek el órákat az életünkből. Mégis megadja a hőn áhított szépséget és egészséget, mindezt pedig úgy, hogy a kettőt egybe csomagolja.

 

A tradicionális felfogás szerint a feng shui (szél és víz) a harmóniára összpontosít. A harmónia a 21. században épp olyan misztikus fogalom lehet, mint egykor a kínai császárok korában a titkos tanok. Nem csak a térrendezés, de a szépség-rendezése is a titkos tanok csarnokában foglalt helyet. Ezekbe a titkokba kapunk bepillantást.

 

Út a külső szépséghez

Az első rész az „Út a külső szépséghez” címet kapta. Melyben az író sorra veszi az arc, a nyak, a kar, a mell, a derék, a has, a fenék, a láb, a bőr és a haj gyakorlatait. Mindazon területeken, melyek a női szépség hírnökeiként váltak híressé. A gyakorlatok ötvözik a légzést, az izmok mozgatását és az akupresszúra technikáit. Az egyszerű, de hatásos gyakorlatokat ábrákkal illusztrálták, részletes, mégis rövid leírásaik nem untatják az olvasót és mindenkinek egyből kedve támad kipróbálni például a mosdás közbeni akupresszúrás arctisztítást. Reggel, felkelés után, lefekvés előtt, zuhanyzás előtt, járás közben. Áll a gyakorlatok mögött. Akinek eddig nem volt ideje, most fellélegezhet, a napi 5-10 perc szépségfoglalkozások mindenki számára elérhetőek.

 

Míg az első rész az általános „karbantartásra” összpontosít, a második fejezet a „női gondokat” veszi célkeresztbe. Trükköket tanulhatunk a pattanások eltüntetéséről és megelőzéséről, a menstruációs panaszok kezelésére, a változókori problémákra, a szarkalábak eltüntetésére, a derékfájdalomra, a felfúvódásra.

 

Út a belső szépséghez

A „Feng Shui a szépségért és az egészségért” utolsó egysége képezi az elméleti tudnivalókat. Meditációs, ellazulási módszereket, valamint a szokások kialakításának praktikáit. A külső és a belső szépség harmóniája: a stressz-mentes élet, az egészséges táplálkozás, a helyes légzés. Sokan megrémülnek a nyugati világban idegen módszerektől és valamiféle misztikus, évekig tartó aszketikus testgyakorlatokra gondolnak, ám erről szó sincs.

 

Chao-Hsiu Chen művének hatalmas erénye, hogy hétköznapi nőknek, mindennapi problémákról és mindennapi megoldásokról szól. Egyszerűen, érthetően, elérhetően. Kezdőknek és haladóknak egyaránt nagyszerű a kézikönyv, felkelti az érdeklődést, miközben nem magyarázza túl a kelet misztikus szépségtechnikáit. A mindösszesen 165 oldal tömör, egyetlen felesleges szót sem rejtettek el sorai között. Az utolsó 40 oldal pedig, ami a függelék címet kapta, abszolút rendhagyó. Míg máshol a függelékben túlnyomó többségben források megjelölése sorakozik, itt a következőkkel találkozik a kedves olvasó:

 

[stextbox id=”portal” float=”true” width=”300″]

Négyhetes szépségprogram

Fürdő-, szépség- és egészségmegőrző program

A császárnő kincses ládájából: fortélyok vészhelyzet esetén

50 pontos program a szépség és a fiatalság megőrzéséért

A csakrák elhelyezkedése

[/stextbox]

Mindazoknak ajánlom, akik hisznek a hagyományos szépségben, akik belülről szeretnének sugározni, akik új, szépséges és egészséges életmódra vágynak. Hisz’ a bölcs kínai mondás szerint: „A külső megjelenés csak a belső tartás kifejezője.”

 

Chao- Hsiu Chen: Feng Shui a szépségért és az egészségért

Édesvíz kiadó (2004)