Top
A biokozmetikumok ellenőrei – Szépségportál
fade
1529
post-template-default,single,single-post,postid-1529,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

A biokozmetikumok ellenőrei

A biokozmetikumok ellenőrei

Az illatszerboltok polcai roskadoznak a bio megjelölésű kozmetikumoktól. Szigorú előírásoknak kell megfelelni ahhoz,hogy valaki elnyerhesse ezt a minősítést. Nem mindegy az sem, hogy a bio minősítést mely bevizsgáló cég milyen feltételek alapján állítja ki.

A Magyarországon forgalomba kerülő termékeknél az Európai Uniós és természetesen a magyar előírások betartását kell szem előtt tartani. Ám egyes minősítők ezeken túl saját, az előzőeknél szigorúbb követelményrendszert támasztanak a tanúsítványuk odaítélésének feltételéül.

green-187949_150A bevizsgáló cégeknek, laboroknak is magas szintű elvárásoknak kell megfelelniük, hogy a kiadott tanúsítványuk hitelesen képviselhesse egy termék bio voltát.

A külföldi tanúsítványok, amelyekkel itthon is gyakran találkozunk

A legmagasabb szintű elismertséget a Demeter International e.v. minősítő védjegy jelenti. Az ilyen logóval ellátott termékek kizárólag növényi és állati alapanyagokból készülnek. A mezőgazdasági összetevőinek 90 százaléka biodinamikus a többi biogazdálkodásból származik.

A szintén német ÖKO-TEST emblémájával azokat a termékeket látják el, amelyet a névadó magazin által felkért független laboratóriumok a meghatározott kritériumok szerint megfelelőnek találnak. Az ÖKO-TEST magazin határozza meg a vizsgálati szempontokat.

A hazai minősítők

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. a tevékenységét az EU hatályos előírásai szerint végzi, de ezeken felül olyan területekre is kidolgozta előírásrendszerét, amelyekre az Uniós jog külön nem terjed ki. Ezek közé tartozik a kozmetikumok bevizsgálása, gyártásának folyamatos ellenőrzése.

[stextbox id=”portal” float=”true” width=”250″]A Biokontroll Hungária honlapján a tanusítványkereső menüpontban bárki leellenőrizheti, hogy a termék megkapta-e a biokontroll minősítést.[/stextbox]

A tanusítvány kiadásának feltételei, hogy az összetevők minimum 95 százalékát biogazdálkodás útján állítsák elő. A készítmények nem tartalmazhatnak szintetikus anyagokat, génmódosított alapanyagokat, alumíniumszármazékokat.

A Biokontroll Hungária nem csak az itthon forgalmazott termékekre, hanem a külföldre szánt készítményeket is minősít a svájci Bio Suisse, a Demeter International és német Naturland bevizsgálási szabályai szerint.

A Hungária Öko Garancia Kft. Ausztria vezető ellenőrző szervezetének, az Austria Bio Garantie magyarországi leánycége. Tevékenységét alapvetően az EU-Bio előírások szerint, illetve a nemzetközi védjegyek előírásai szerint végzi.

A minősítő honlapjáról elérhető az a nemzetközi platform – Easy-Cert – oldala, ahol le lehet ellenőrizni a termelők, előállítók tanusítványait.

(tudatosvasarlo.hu, biokontroll.hu, okogarancia.hu)