Top
Tengerből nyert szépség – Szépségportál
fade
2208
post-template-default,single,single-post,postid-2208,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Tengerből nyert szépség

Tengerből nyert szépség

A tengerből ásványi, növényi és állati eredetű hatóanyagok egyaránt nyerhetők. Egynémelynek a hatása csodaszámba megy. Szalonokban és otthoni használatra egyaránt mind több ilyen szerrel találkozhatunk.

Egyre népszerűbbé válnak azok a kozmetikai készítmények, amelyeknek az összetevői között a tengerből kinyert „kincsek” is vannak. Tengeri kollagén, alga, tengervíz vagy lagúnák vize, de akár planktonok, illetve rákok és kagylók héja/páncélja egyaránt szolgálhatja a szépítkezés, bőrtáplálás célját. És szolgálja is. Minderre hivatkozva szentel egy teljes különkiadást a témának a Premium Beauty News, s ebben – egyebek között – sorra veszi az egyes anyagok használatának az előnyeit, illetve azt, hogyan és miként hatnak. Ebből szemezgetünk.

A tengeri kollagén nagyon gazdag aminosavakban, aminek a nagy előnye, hogy gyorsan behatol a bőrbe.

A tengeri elasztin olyan fehérje, amit bizonyos halfajták kötőszöveteiben találhatunk, s rugalmasságot biztosít a kötőszöveteknek, illetve lassítja az öregedést.

A tengeri DNA – amit lazac halak ikrájából nyernek ki – aktív szerepet játszik a fehérje szintézisben és kiváló hidratáló és sejtregeneráló hatású.

A tengervíz sok gazdag ásványi sóban és nyomelemekben, s összehúzó és tonizáló tulajdonságokkal rendelkezik. A tengeri só összehasonlíthatatlanul gazdag nyomelemekben, és kiváló összetevője nagyon sokfajta kozmetikai szernek, különösen a hámlasztó hatásúaknak. A tengervízből nyert magnézium pedig javítja a bőr tónusát, azáltal, hogy szabályozza és optimalizálja a sejtek kapacitását.

 

Növényi segítőnk, az alga

 

tengeri alga 2A növényi eredetű tengeri hatóanyagok közül az algákat övezi talán a legnagyobb figyelem. Ez persze nem csoda, hiszen egyrészt komoly forrást jelent a sokféleségük és könnyű elérhetőségük, másrészt hatásuk nagyon látványos.  Az algák a bőrhöz hasonló stressznek vannak kitéve, gyakran még intenzívebben is, mint a mi bőrünk. Gondoljunk csak arra, hogy apály idején kiszáradásnak, az UV-sugarak erejének vannak kitéve, de említhetnénk a hőterhelést (levegő/víz hatás), az oxidációt, a bakteriális támadásokat a vizes közegben, az évszakok változásával együtt járó stresszt, az elszenvedett sokkokkal szembeni ellenállási és az utána következő regenerálódás (például, amikor kőszikláknak csapódnak a vízben) képességet.

Az algák 75 százalékban szerves anyagokból tevődnek össze. Az ásványi sók és nyomelemek közül a legértékesebbek a fertőzéssel szemben védelmet kínáló kén és a karcsúsító jód. A, D és E vitamin éppen úgy megtalálható az algákban, mint fehérjék és aminosavak.

Összehasonlítva más kozmetikai nyersanyagokkal, az algák – különösen az úgynevezett mikro-algáknak – egyedülálló előnye, hogy bőr-kompatibilisek. Így pedig semmilyen bőrfertőzési veszéllyel nem jár a használatuk.
Az algák egy része ráadásul megfelel a biokozmetikumokkal szembeni elvárásoknak is. Ugyanis bizonyos feltételek megléte esetén – ilyen a vízminőséggel kapcsolatos előírás – Európában megkaphatja a biominősítést.

 

Zsuzsa N. Vadász