Top
Rakott kelkáposzta olasz beütéssel – Szépségportál
fade
677
post-template-default,single,single-post,postid-677,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Rakott kelkáposzta olasz beütéssel

Rakott kelkáposzta olasz beütéssel

Habár a rakott kelkáposzta “macerás” étel, néha azért elkészítem. Nagy előnye, hogy egyszerre hatalmas adag készíthető, hiszen egy jó darabig eláll a hűtőszekrényben, könnyen meg lehet melegíteni, akár sütőben, akár egy lábasban. A magam részéről  bármennyit, bármikor, bárhol tudok belőle enni. A sajtos változat különösen nagy kedvencem.

Hozzávalók (egy igen nagy adaghoz):
– 2 nagy fej kelkáposzta
– só, köménymag és szódabikarbóna
– 50 dkg darált hús
– 50 dkg mozzarella
– 3 kis pohár tejföl
– pörköltalaphoz hagyma, zsír, pirospaprika, őrölt kömény, bors, római kömény, paprikakrém
– 1 csésze nyers rizs
– 10 dkg szelet füstölt sonka

Felteszem főni a barna rizst, kétszeresnél több sós vízben. Nem baj, ha kicsit szétfő és ragacsos lesz.
Egy nagy fazékban vizet forralok, amikor már lobog a víz, a kelkáposztákat négybe vágom, kiszedem a torzsát a többit pedig  levelekre szedem. Sót, köménymagot és szódabikarbónát szórok a vízbe, majd pár percig főzöm a leveleket. Szűrőben lecsöpögtetem, kicsit kihűtöm.
Közben pörköltet készítek a darált húsból, viszonylag hosszú lével, és kifejezetten erősen fűszerezve. Amikor készen van, belekeverem a megfőtt rizst.

A sajtot megreszelem, a füstölt sonkát felkockázom.

csincsilla2_1028Előveszek egy nagy tepsit. Kizsírozom, majd elkezdem összerakni az étel. Alulra kerül a levelek harmada (mielőtt beteszem, alaposan kinyomkodom belőle a levet).  A pörkölt-rizs keverék felét rákenem a káposztára, meglocsolom egy szűk pohár tejföllel, rászórom a reszelt sajt harmadát. A rétegezést megismétlem, majd az utolsó réteg káposztát is elrendezem, megszórom  a felkockázott sonkával, megkenem a maradék tejföllel, rászórom a maradék sajtot, és  irány a forró sütő. Addig sütöm, amíg  szépen meg nem pirul a teteje.

Jó étvágyat!