Pekingi kacsa
Kicsit kínai, kicsit magyar, mert igazából Budapesten és nem Pekingben készült – de finom.
Ezt a receptet azért tartom különlegesnek, mert nem sós, mint a hagyományos magyar kacsasültek. A húsa mégis omlós, és a kacsa egészben sülve a legfinomabb.
[stextbox id=”portal” float=”true” align=”right” width=”300″]
Hozzávalók
1 db kacsa
3 kanál méz
3 kanál borecet
2 kanál pálinka
2 csokor újhagyma vagy vöröshagyma
1 uborka
ketchup vagy paradicsom szósz
szójaszósz
erős paprika
Köretnek: burgonya
A tál kenéséhez olaj vagy zsír.
[/stextbox]
A kacsát 5 percre forró vízbe teszem és forralom. 2 dl forró vízben összekeverem a mézet, az ecetet és a pálinkát, ezzel bekenem a kacsát. Egy éjszakára hűvös helyre teszem, lehetőség szerint lógatva.
Másnap burgonyával kibélelt, kikent formába helyezem, esetleg almát is teszek hozzá, meglocsolom 1 dl vízzel, és légkeveréses sütőben 200 fokon sütöm. Addig sütöm, amíg a kacsa piros nem lesz, ez általában 2 órát jelent. Közben egyszer megfordítom a tálat a sütőben, hogy egyenletesen kapja ahőt.
A hagymát és az uborkát szeletelve a kacsa mellé tálalom. Egy kis tálban szószt keverek mézből, ketchupból és a szójaszószból, ízlésnek megfelelő mennyiségű erős paprikát is teszek bele.
Mivel egy éjszakán át állni kell hagyni, bonyolultnak tűnik az elkészítés, de igazából nagyon egyszerű! Jó étvágyat hozzá!