Top
Fodrászok, akik példaképpé váltak – Szépségportál
fade
4095
post-template-default,single,single-post,postid-4095,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Fodrászok, akik példaképpé váltak

Fodrászok, akik példaképpé váltak

Hortobágyi Kászon karrierje szélsebesen ível felfelé. A budai szalonja után pár hónapja megnyitotta pesti üzletét is. Érdekelt minket, hogy mi a gyors siker titka, és a vele folytatott beszélgetésből kiderült, az nagyon egyszerű dolgokból áll össze. Bárki befuthat hasonlóan nagy pályát, alázattal, sok munkával, akár hátszél nélkül is.

Miért lettél éppen fodrász?

Informatikusnak készültem, apám azt akarta, hogy az legyek. A középiskola után főiskolára mentem, de végül Londonba kötöttem ki szerencsét próbálni. Mindenfélét csináltam kint. Felszolgáltam, pékségben dolgoztam. Később itthon is volt munkám egy biztonságtechnikai cégnél. Az újságírást is kipróbáltam. Igazából egyiket sem szerettem. Húsz éves korom körül kezdtem el gondolkozni azon, hogy mit kezdjek az életemmel. Egy barátom anyukája, aki fodrász mondta, hogy próbáljam ki a fodrászatot, ezt bármikor elkezdheti az embert. Azért is vonzott, mert mindig is olyan munkára vágytam, ami nem ülő, nem irodai munka és nem kötött időben. Fodrászként a kreativitásomat használhatom és nap, mint nap látom az eredményét annak, amit csinálok. Ráadásul örömet okozok vele embereknek.

Hogy és hol indult konkrétan a fodrászkarriered?advertise_02

Elkezdtem a fodrásziskolát, és Papasz Vasziliosznál kezdtem a gyakorlatot. Jó visszajelzéseket kaptam és versenyre is elküldtek. Nem egészen egy évvel később egy barátom szalonjában kezdtem el dolgozni. Persze akkor még nem volt vendégkörünk. Ekkor döntöttem el, hogy szerencsét próbálok egy óceánjáró hajón, ahol végül fél évet töltöttem Ausztrália partjai mentén. Ám utána hazajöttem. Ugyanis azt éreztem, hogy a továbbfejlődésemhez egy inspiráló fodrászmesterre van szükségem. Így csatlakoztam Zaric Viktor csapatához ahol Szabó Ádám is dolgozott. Ők korábban a Tony &Guy-nál dolgoztak, majd megcsinálták az Est SideHair nevű szalont a Kálvin térnél. Itt kezdtem el a közös munkát velük, ami érdekesen indult. Akkor már fél éve fodrász voltam, és a felvételhez kérték, hogy vágjak le két hajat. Megnézték, és közölték velem, hogy nem vagyok tehetségtelen, csak nem tudok hajat vágni. De felvesznek tanulónak, ők képeznek majd, és egy idő után beállhatok fodrásznak.

Erre nem mindenki reagált volna jól, Te mégis ott maradtál. Miért?

Először összetörtem. De láttam, ők hogyan dolgoznak, és ezt én is meg akartam tanulni. Volt egy kis spórolt pénzem még az ausztráliai munkámból. Ebből három hónapig el tudtam tartani magam fizetés nélkül. Elkezdtem modelleket keresni ingyen hajvágásra. Hetente három-négy vágást csináltam így, az Ádám felügyelete mellett. Három hónap után kezdhettem el fodrászként dolgozni. Közben számtalanszor letörtem, de soha nem adtam fel. Így és ott kezdődött a karrierem és kijelenthetem, hogy a legtöbbet Szabó Ádámnak köszönhetem. A látásmódot, ahogy ő dolgozik, a technikai tudást, a vendégekkel való törődést, az alázatot tanultam meg ekkor.

Ha ebből a láncból bármi hiányozna, tarthatnál itt?

Talán igen. De több időt vett volna igénybe. Ez egy nagyon összetett munka. A tudásnak és a jó kommunikációnak együtt kell járnia. Bizalmat kell tudni ébreszteni a vendégekben. Körültekintően és alaposan ki kell faggatni, hogy a lehető leg pontosabban el tudjuk találni a neki megfelelő frizurát és elégedetten távozzon.

A trendek mennyire számítanak? Vagy csakis az illető egyénisége határozza meg, hogy milyen frizurát csináltok neki?

advertise_10Van, akinél számít a trend. Viszont vannak klasszikusnak, örök divatnak számító színek és vonalak. Szerintem a lényeg az arányokon van. Vannak olyan trendek, amikor a súlypont előre tolódik a frizurán, van amikor hátra. Egyébként most, 2014-ben már nagyon nehéz meghatározni, hogy mi a frizuradivat. A divatbemutatók, filmek és zenei videóklippek nagyban meghatározzák a trendeket, ezeken a XX. század összes évtizedéből merítenek. A mainstream trendek általában 20 évvel korábbra nyúlnak vissza.

Húsz évvel ezelőtt? A dauer volt akkoriban a trendi, nem?

Mi ragaszkodunk a természetes megoldásokhoz. A festés az egyetlen vegyi eljárás, amit alkalmazunk, és sem dauert, sem tartós hajkiegyenesítést nem vállalunk. Ezek nagyon károsítják a hajat. Nem vagyunk minden áron profitorientáltak, azt csináljuk, ami jó az ügyfeleknek. Az első, budai szalonomnál is már az volt a cél, hogy az egyik legjobb legyen Magyarországon. Ehhez az kell, hogy mind a vendégek, mind az alkalmazottak elégedettek legyenek. Erre nagyon ügyelek. A nálam dolgozókhoz is nagyon ragaszkodom, és megbecsülöm őket.

A budai szalonod volt az első saját üzleted?

Igen, három év után jöttem el az EastSideHair-ből, amikor Szabó Ádám kiment Londonba dolgozni. Én már nem akartam külföldre menni, jól éreztem magam Magyarországon. A karrier fontos, de a magánéletem, a szeretteim közelsége ugyanannyira lényeges számomra.

Hogy lehet valaki sikeres külföldön?

Azt vettem észre, hogy aki itthon sikeres, az külföldön is megállja a helyét. Aki nem, az kint sem tud nagy karriert befutni. Persze évente kétszer én is kimegyek Londonba szakmai látogatásra, például a Salon International-re.

Visszatérve az első szalonodra, azt hogy indítottad útjára?

Volt egy már működő szalon, de egy év után sem indult be igazán. Engem ekkor üzletvezetőnek hívtak oda. Rá egy hónapra átvettem és én kezdtem el bérelni a tulajdonosoktól. Megtartottam az egyik fodrászt, és egy barátommal együtt hárman úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Ez négy évvel ezelőtt volt. Akkor jött egy kín-keserves időszak, heti hét nap, napi tizenkét órás munkával. Azóta tizenkét főre nőtt a fodrászok száma, ebből három-négy a tanuló. Mostanra már 90-95%-os telítettséggel működünk.

Mennyi idő után érezted azt, hogy rendben működni fog?

Úgy két év után. Akkor már ki tudtam rendesen fizetni a bérleti díjat, a rezsit. Három helyett már öten-hatan voltunk. Utólag visszanézve, gőzöm nem volt róla, hogy kell üzletet vinni, milyen a vállalkozói élet. Szép lassan alakítottunk ki mindent.

És utána lett a pesti szalon.closepest

Igen, halottam róla, hogy valaki szeretne csinálni egy szépségszalont. Felvettem a kapcsolatot az illetővel, és felajánlottam neki, hogy legyen az is Close szalon, mint a budai üzletem. Végül Ők ragaszkodtak a Montázs Szalon névhez, aminek földszintjén működtetem a Close szalont. Abból indultak ki, hogy a szolgáltatások – a többek között kozmetika, fodrászat, kéz- és lábápolás – színes összképét e név jól kifejezi. Így működik a pesti Close Szalon három-négy hónapja, ráadásulaz elvárásokat is túlszárnyalva.

Lesz további Close Szalon?

Egyelőre nem szeretném. Sok időt vesz el ugyanis az üzletek üzemeltetése. S én fodrászként is dolgozom, emellett tanulókat és fodrászokat is oktatok. Mindezt igyekszem a legjobb minőségben csinálni, és ez kimeríti az időmet. A pesti szalonban ráadásul a nulláról indítunk, most építjük ki a vendégkört. Ez is sok időt és energiát igényel. De nagyon élvezem, és úgy látom, van értelme. Én télre már nagy felfutást várok.

Ez gyors egy vállalkozás életében.

Nagyon is! Gyorsan terjed a hírünk. Igaz, most erőteljes kampányt viszünk a facebook-on is.

Gondoltál már arra, hogy a feladatokból, mondjuk az üzletek vezetéséből, átadj valamennyit másnak?

Persze, a pesti szalonban van üzletvezető. Ő nagyon jól végzi a dolgát, teljesen megbízom benne. Én csak csütörtök-pénteken vagyok itt, a többi napokon a stáb végzi a dolgát, mégpedig kitűnően. Mostanra már kezd kialakulni egy jól működő „vállalati struktúra”.

Milyen árakkal dolgoztok?

Középfekvésű árkategóriában. Sem nem luxus, sem nem alacsony árakkal. A legdrágább női hajvágás 8200 forint, ez az én munkám ára. A többiek kevesebbet kérnek érte.

advertise_08Számít, hogy rövid vagy hosszú hajat vágtok?

Nem, ugyanannyi időt vesz igénybe egy jó hajvágás minden hajhossznál. A festésnél van különbség az árakban. Ez érthető is az anyagköltség miatt.

Minden fázison te viszed végig a vendéget?

A tanulók mossák, és a külön erre specializálódott technikus fest hajat. Én csak vágom és szárítom a frizurát. Persze vannak olyan fodrászaink, akik mindkét folyamatot viszik, technikusok és hairstylistok egyszerre.

 

Öt-tíz éves távlatban milyen cél lebeg a szemeid előtt?

Azt megtanultam, hogy a jelenre kell maximálisan koncentrálni, az meg már kialakítja a jövőt is. Vannak rövid távú terveim, hosszú távra csak elképzeléseim vannak. Jó lenne egy fodrászakadémiát csinálni. Van bennem egy elképzelés, hogyan kellene felkészíteni a leendő fodrászokat arra, hogy az iskola után egyből el tudjanak kezdeni dolgozni. Nagyon fontos lenne, hogy sok gyakorlaton vegyenek részt, nagyon tanuljanak meg hajat vágni. És mindezt úgy kellene megvalósítani, hogy az iskola költséghatékonyan működjön. Van két szalonom, ahol tudnék gyakorlati képzést végezni és vannak olyan fodrászaim, akik részt tudnának venni az oktatásban is. Már csak elhatározás kellene, meg persze az adminisztrációs munka elvégzése, például az akkreditáció megszerzése.

Vannak a szalonokban készült frizurákról fényképek?

Van a honlapunkon fényképalbum, amelyben a vendégek saját maguk által internetre feltöltött képeit gyűjtöttük össze. Az érdeklődők is láthatják milyen frizurák készülnek a szalonjainkban.

Sok fotózást, forgatást vállalsz?

Szeretem ezeket, mert változatosságot hoznak a szalonmunkához képest. Régebben szinte az összes nagy női magazinnak dolgoztam, ez ma már lecsökkent. De mindig van valami. Tervezőkkel, dolgozom, reklámfilmeket is vállalok. Ezekbe a kollégáimat is beajánlom. Menedzselem őket is. Ez is erősíti a Close brandet.