Mentás-bazsalikomos zöldborsókrémleves
A kép …. hát volt szebb is, ugyanakkor informatív. A friss borsó ugyan szezonális, de mélyhűtöttből is ugyanúgy elkészíthető a recept. Aminek nagy előnye, hogy krémelves, s mint olyan, a legegyszerűbben elkészíthető és a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazó étel … legalábbis, ahogy én csinálom.
Hozzávalók:
1 kg héjas zöldborsó, kifejtve (ha nincs, megteszi a mélyhűtött zöldborsó, lehetőleg a tavaszi zsenge fajtából)
1 kis sárgarépa (tényleg nagyon kicsi)
1 nagy csokor petrezselyem
2 nagyobb levél bazsalikom
3 nagyobb levél menta
só
frissen őrölt fekete bors
kis kávéskanálnyi libazsír
Egy kis lábasba öntöm a borsót, a vékonyra karikázott répát, aláteszem a zsírt, öntök bele fél deciliteri vizet, és kis lángon puhára párolom. Amikor félig megpuhult, felöntöm vízzel, hogy jó ujjnyi-másfél ujjnyira ellepje a zöldségeket. Felforralom, közben beledobom a mentát, sózom. Ha már felforrt, mehet bele a bazsalikom és a bors, és amint a borsó megpuhult, elzárom alatta a lángot. Hozzádobom a durvára vágott petrezselymet, és botmixerrel pépesítem, nem olyan rettenetesen alaposan.
Bármikor és bármennyit meg tudnék enni belőle.