Antioxidánsok természetes úton
Egyél spenótot, salátát, sóskát és paradicsomot! No meg édesburgonyát, répát, fekete csokit és igyál mellé zöld teát! Antioxidánsok védik majd az egészségedet és a szépségedet!
Törvényszerűen mindig a terítékre kerülnek az antioxidánsok – ez nem véletlen, hiszen kiemelt szerepük van a közvetlenül a nap sugarai elleni védelemben, közvetetten pedig az egészségünk és szépségünk megőrzésében.
Kozmetikumok mellett a természet
Nem először, s bizton állíthatjuk, hogy nem is utoljára ejtünk mi magunk is szót az antioxidánsokról. Tesszük ezt azért, mert valljuk, a szépségiparban dolgozóknak, s a szépségipari szolgáltatások igénybe vevőinek egyaránt fontos tisztában lenniük azzal, mire képesek ezek a természet által számunkra tálcán kínált „csodaszerek”. Különösen így kora-tavasszal, amikor rájövünk arra, hogy minden lehetséges módon érdemes védekeznünk a nap káros sugarai, s így a korai ráncosodás ellen.
Igen, természet által, tálcán kínált – hiszen az antioxidánsok nagyon sok zöldségben, gyümölcsben is fellelhetők. Ezek fogyasztásával pedig máris sokat tettünk szépségünk és egészségünk megérzése érdekében. Persze úgy, hogy közben nem mondunk le a – lehetőleg természetes összetevőkből készített – kozmetikumok által kínbált segítségről sem.
Zöld és piros a nyerő
A www.hng.com cikkében részletesen is foglalkozik a témával, mégpedig egy tudományos kutatás eredményeire hivatkozva. A londoni Athens Medical School kutatása olyan élelmiszereket sorol fel, amelyek segítenek a bőr nap elleni védekező mechanizmusának az erősítésében.
Ugyanis a kutatás során bizonyítást nyert a számukra, hogy a harmadával csökken a leégés veszélye azoknak az embereknek a körében, akik naponta megesznek egy negyede csészényi paradicsompürét. Az is kiderült, hogy a sötétzöld színű zöldségek (mint a spenót, sóska) fogyasztóinak a szervezetében fel tudnak oldódni a nap által felszabadított szabad gyökök.
Egy másik kutatás is hasonló eredményre jutott: a nemzetközi rákfolyóiratban (International Journal of Cancer) megjelent tanulmány szerint a leveles zöldségek fogyasztása több mint a felével csökkenti a bőrrák kialakulásának a veszélyét. Pontosabban, annyival növeli a szervezet ellenálló-képességét.